Sałatka z burakiem i serem feta - czyli smaczny przepis na sałatki na lato!
27. 6. 2018
· 4 minuty czytania
Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, koniecznie sprawdź nasz przepis na pyszną i sycącą sałatkę z burakiem, grillowanym indykiem oraz szparagami i serem feta. Poznaj szczegóły!
Spis treści
Jeżeli nie masz pomysłu, co zjeść na drugie śniadanie czy kolację, to polecam Ci sałatki! Sałatka na lunch doskonały sposób na przemycenie do diety warzyw i wielu innych cennych dla zdrowia składników. Zachęcam do spróbowania pożywnej sałatki z burakiem, serem feta, szparagami i grillowanym indykiem. Możesz zapakować ją do lunch-boxa i zabrać ze sobą do pracy!
Spis treści:
Sałatki na lato − co jeść, kiedy na dworze upał?
Gdy temperatura za oknem sięga 30 stopni Celsjusza mało kto myśli o jedzeniu. No chyba, że lodów! W taką pogodę bardzo ważne jest, żeby nie rozregulowywać godzin posiłków. Dobrze jeżeli będziesz starać się jeść regularnie, żeby nie narażać organizmu na okresy głodu, które sprzyjają sięganiu po niezdrowe przekąski.
Dlatego też, gorąco zachęcam do przygotowywania sałatek. Coraz bardziej popularnym daniem jest słatka na lunch do pracy. Jeżeli skomponujesz ją z odpowiednich składników, będzie ona stanowić pożywny posiłek.
Lato to czas, w którym dostępne są nasze polskie warzywa i owoce. Pamiętaj, że sezonowe produkty są najlepsze! Świeże, pachnące, pełne cennych składników odżywczych idealnie nadają się na sałatkę. Ja w swojej wykorzystałam szparagi. Jestem absolutną fanką tego warzywa, a czemu? O tym za chwilę...
Sprawdź też przepis na sałatkę z cykorii.
Sałatka z burakiem i serem feta − przepis
Czas przygotowania: 20 minut + ponad 1 godzina gotowania buraka
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 4 garści miksu sałat z roszponką
- 1 burak
- 6 szparagów
- 16 pomidorków koktajlowych
- 200 g fileta z indyka
- 75 g sera feta
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Pieprz ziołowy
- Papryka słodka
- Papryka ostra
- Czosnek granulowany
- Bazylia
Przygotowanie:
1.Buraka włóż do garnka z wodą i gotuj do miękkości.
2. W międzyczasie, filet z indyka pokrój w cienkie paski. Następnie przypraw pieprzem ziołowym, papryką słodką, papryką ostrą, czosnkiem granulowanym i bazylią.
3. Kawałki mięsa grilluj na patelni grillowej.
4.Odetnij zdrewniałe części szparagów. Następnie szparagi włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj ok. 3 minuty. Ugotowane szparagi pokrój na mniejsze części.
5. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
6.Szczypiorek posiekaj drobno.
7. Fetę pokrój w kostkę.
8. Na suchej patelni upraż nasiona słonecznika.
9. Ugotowanego buraka obierz i pokrój w kostkę.
10.Na talerz wyłóż sałatę, indyka, buraka, pomidorki koktajlowe, szparagi oraz fetę.
11.Całość posyp szczypiorkiem i pestkami słonecznika oraz polej oliwą z oliwek.
Sałatka z burakiem i fetą − co dobrego ma w sobie?
Szparagi
Pierwsze skrzypce grają moje ukochane szparagi. Warzywo to polubią szczególnie osoby odchudzające się, bo szparagi mają niską wartość energetyczną. Jedna sztuka dostarcza jedynie 6 kcal!
Szparagi, mimo że są niskokaloryczne, są prawdziwym bogactwem składników odżywczych. Pędy tego warzywa zawierają łatwostrawne białko oraz wiele witamin i składników mineralnych. Znajdziesz w nich sporo witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B.
Z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego, szparagi polecane są szczególnie kobietom w ciąży.
Roślina ta bogata jest również w substancje bioaktywne, jak np. flawonoidy i fitosterole o właściwościach przeciwutleniających.
Burak
Kolejnym warzywem królującym w mojej sałatce jest burak. To nasz polski superfood, który kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych. Więcej o superfood przeczytasz tu: Kuchnia patriotyczna − polskie superfoods! Poznaj skarby z osiedlowego warzywniaka.
Burak jest jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów. Należące do tej grupy betacyjany, pełnią ważną rolę w zapobieganiu nowotworom. Poza tym odpowiadają za piękną czerwono-fioletową barwę buraków.
Kolejnym kluczowym związkiem jest kwas foliowy, który bierze udział w prawidłowym rozwoju płodu, co może być cenną informacją dla przyszłych mam. Witamina ta obniża również stężenie homocysteiny we krwi, której zbyt wysoki poziom prowadzi do zmian miażdżycowych.
Jeżeli lubisz buraka polecam Ci też koktajl z przepisu: Dieta dla sportowca, czyli przepis na warzywno-owocowy koktajl z buraka
Nasiona słonecznika i oliwa z oliwek
Sałatkę posypałam nasionami słonecznika oraz polałam oliwą z oliwek. Dzięki temu danie wzbogaciłam w zdrowe tłuszcze. Obecne w oliwie z oliwek jednonienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na profil lipidowy i przyczyniają się do obniżenia stężenia cholesterolu we krwi.
Jak widzisz, zaproponowana przeze mnie sałatka to prawdziwa bomba zdrowotna. Gorąco zachęcam do jej sporządzenia.
Wartość odżywcza 1 porcji
WW: 1,3
WBT: 3,5
Ilość w porcji (g) | Ilość w porcji (miara opisowa) | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | |
Sałatka z burakiem, szparagami, grillowanym indykiem i fetą | 1 talerz | 428,6 | 30,1 | 25,4 | 19,9 | 6,5 | |
Mix sałat z roszponką | 70 | 2 garście | 13 | 1,1 | 0,2 | 1,1 | 1,4 |
Burak | 52,5 | ½ sztuki | 23 | 0,9 | 0,1 | 5 | 1,2 |
Szparagi | 90 | 3 sztuki | 18 | 2 | 0,1 | 3,5 | 1,6 |
Pomidorki koktajlowe | 160 | 8 sztuk | 29 | 1,4 | 0,3 | 6,3 | 1,6 |
Filet z indyka | 100 | ½ sztuki | 104 | 17,1 | 1,7 | 0,4 | |
Ser feta | 37,5 | ¼ kostki | 99 | 5,3 | 8 | 1,5 | |
Szczypiorek | 5 | 1 łyżka | 2 | 0,2 | 0,2 | 0,1 | |
Nasiona słonecznika | 10 | 1 łyżka | 57 | 2,3 | 5 | 1,9 | 0,6 |
Oliwa z oliwek | 10 | 1 łyżka | 88 | 10 |