Przepis na wypasione śniadanie - dieta odchudzająca
10. 3. 2018
· 4 minuty czytania
Jeśli chcesz, by Twoje menu było urozmaicone, a jednocześnie zdrowe i pożywne, sprawdź naszą śniadaniową propozycję! Przygotuj jajko na miękko z awokado i łososiem.
Spis treści
To, że jesteś na diecie nie oznacza, że musisz sobie wszystkiego odmawiać! Czy wiesz, że całkowite wyeliminowanie tłuszczu ze swojej diety nie jest najlepszym pomysłem? Sprawdź mój przepis na śniadanie, którym na pewno się najesz.
Śniadanie jak z Instagrama
Czy masz tak czasami, że oglądasz na Instagramie te wszystkie zdjęcia pięknie wyglądających potraw i zastanawiasz się, ile czasu trzeba spędzić na przygotowaniu jedzenia, żeby tak wyglądało? W niektórych przypadkach okazuje się, że wcale nie tak dużo! Chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę zdrowym, a zarazem przyjemnym dla oka śniadaniem? A może po prostu, jesteś na diecie i chcesz zjeść coś pysznego i cudnie wyglądającego? Skorzystaj z mojego pomysłu, bo wykonanie tego dania nie wymaga dużego nakładu pracy, za to efekt końcowy jest zdumiewający.
Sprawdź też przepis na dietetyczną guacamole.
Przepis na śniadanie na odchudzanie
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 2 jajka
- 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego
- 1/4 awokado
- 1 plaster łososia wędzonego na zimno
- 50 g miksu sałat
- 5 pomidorków koktajlowych
- 3 rzodkiewki
- Ulubione kiełki
- Kropla miodu
- Pół łyżeczki musztardy francuskiej
- Pół łyżeczki oleju rzepakowego
- Sok z cytryny – łyżeczka do sosu i kilka kropel do pokropienia awokado
- Pieprz
- Sól
Przygotowanie dietetycznego śniadania
1. Gotowanie jajek na miękko
- Zagotuj wodę w garnku. Gdy będzie już mocno bulgotać, włóż ostrożnie jajka do wody. Najłatwiej jest to zrobić przy pomocy chochli do zupy.
- Gotuj jajka przez 5 minut. Wyłącz ogień pod garnkiem i trzymaj jajka w wodzie jeszcze przez minutę.
- Wylej gorącą wodę, a następnie zalej jajka zimną wodą, aby je przestudzić.
2. Przygotowanie dodatków (w czasie gotowania się wody na jajka)
- 1/4 awokado obierz ze skórki i pokrój w plastry. Połóż je na chlebie i dopraw do smaku kilkoma kropelkami soku z cytryny oraz odrobiną soli i pieprzu. Na wierzch połóż plasterek łososia.
- Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj w miseczce musztardę, olej, miód i sok z cytryny.
- Do miski wrzuć miks sałat, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i rzodkiewki. Polej wcześniej przygotowanym sosem i udekoruj kiełkami.
Sprawdź też przepis na jajko zapiekane w awokado.
Nie musisz bać się tłuszczu na diecie
Przez długi czas dietę odchudzającą kojarzyło się z głodowaniem, jedzeniem jedynie sałaty i produktów zawierających 0% tłuszczu. Na szczęście czasy się zmieniają! To, że jesteś na diecie, nie oznacza, że nie możesz spożywać tłuszczu. Owszem, ze wszystkich składników odżywczych dostarcza on największą ilość kalorii, ale tłuszcz nie powinien być przesadnie ograniczany w diecie.
Gdybyś usunęła cały tłuszcz ze swojej diety, niezbędne dla Twojego organizmu witaminy A, D, E i K nie miałyby szansy się wchłonąć do organizmu, ponieważ są rozpuszczalne właśnie w tłuszczach. Z czasem zaczęłabyś odczuwać skutki ich niedoborów, np. mogłaby zacząć doskwierać Ci kurza ślepota, która może być skutkiem niedoboru witaminy A.
Sprawdź tabletki z witaminą A.
Najnowsze normy żywieniowe z 2017 roku, przygotowane przez Instytut Żywności i Żywienia, mówią, że 20 − 35% całkowitej energii z diety powinno pochodzić właśnie ze spożycia tłuszczów.
Istotny jest jednak rodzaj tłuszczu jaki spożywasz. Liczne badania dowiodły, że zmniejszenie spożycia kwasów tłuszczowych nasyconych (obecnych w produktach pochodzenia zwierzęcego, tłuszczach zwierzęcych, oleju kokosowym i palmowym) i spożywanie w zamian wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 i omega-3 zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Zdrowe tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone znajdziemy w olejach roślinnych, takich jak oliwa czy olej rzepakowy, tłustych rybach morskich, np. w łososiu czy makreli oraz w awokado i orzechach.
W diecie ważny jest również stosunek spożywanych kwasów omega-6 do omega-3. Prawidłowy stosunek powinien wynosić około 5:1, jednak w zwyczajowej diecie jest on niestety o wiele wyższy, co sprzyja powstawaniu stanu zapalnego w organizmie.
Dlatego na koniec przygotowałam kilka zasad dotyczących tłuszczy w diecie:
1. Nie ograniczaj bardzo spożycia tłuszczu, ale też nie szalej z jego ilością.
2. Zamień tłuszcze zwierzęce na roślinne – najlepiej olej rzepakowy (na surowo do sałatek i do smażenia) i olej lniany (jedynie na zimno).
3. Olej lniany kupuj tylko z lodówki i w ciemnej butelce – najlepiej w aptece, ponieważ masz wtedy pewność, że był dobrze przechowywany i kwasy omega-3 nie utleniły się.
Wartość odżywcza 1 porcji
WW: 3,3
WBT: 2,8
Nazwa potrawy | Ilość w porcji (g) | Ilość w porcji (miara opisowa) | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
Jajka na miękko, kanapki z awokado i łososiem + sałatka | 432 | 450 | 24,3 | 21 | 33,1 | 7,7 | |
Jajka | 100 | 2 sztuki | 155 | 12,6 | 10,6 | 0,5 | |
Pomidory koktajlowe | 100 | 5 sztuk | 18 | 0,9 | 0,2 | 2,7 | 1,2 |
Chleb żytni | 60 | 2 kromki | 131,4 | 3 | 1 | 24 | 3,2 |
Sałata | 50 | garść | 7 | 0,5 | 0,1 | 0,9 | 0,6 |
Rzodkiewka | 45 | 3 sztuki | 8,1 | 0,5 | 0,1 | 0,9 | 1,1 |
Awokado | 28 | 1/4 sztuki | 47,3 | 0,6 | 4,3 | 1,1 | 0,9 |
Łosoś wędzony | 25 | 1 plaster | 40,5 | 5,4 | 2,1 | ||
Kiełki | 0,5 | 2 łyżki | 9,1 | 0,8 | 0,5 | 0,6 | |
Musztarda francuska | 0,5 | pół łyżeczki | 5 | 0,2 | 0,2 | 0,6 | 0,1 |
Olej rzepakowy | 0,5 | pół łyżeczki | 22,5 | 2,5 | |||
Miód | 0,5 | 1/3 łyżeczki | 6,4 | 1,6 |