Cykoria – zastosowanie, działanie, właściwości
Cykoria jest bogata w inulinę, cenny składnik wspomagający pracę przewodu pokarmowego. Sprawdź, jakie właściwości ma to warzywo oraz jak je przyrządzać i jeść, by nie było gorzkie!
Spis treści
Cykoria w najczęściej uprawianej postaci wyglądem przypomina sałatę o niewielkiej główce, utworzonej przez biało-żółtozielone lub biało-fioletowe liście. Jej korzeń również stanowi część jadalną i można spożywać go jako warzywo. Dowiedz się, jak jeść cykorię oraz jakie zastosowanie ma ta roślina w medycynie naturalnej i kosmetyce.
Cykoria - podstawowe informacje
Cykoria jest rodzajem rośliny należącej do rodziny astrowatych. Możemy tu wyróżnić kilka różniących się od siebie gatunków, z których ludzie najczęściej wykorzystują dwa cykorię podróżnik (łac. Cichorium intybus) oraz cykorię endywię (łac. Cichorium endivia). Powszechnie uprawia się je jako warzywa zastosowanie w kuchni znajdują liście tzw. cykorii sałatowej oraz korzeń wielu odmian tej rośliny. Niektóre gatunki pełnią również funkcje roślin ozdobnych (wytwarzają ładne, niebieskie, białe lub różowe kwiaty).
Podstawowe informacje o cykorii | |
Znany także jako: | Cykoria endywia (Cichorium endivia), cykoria podróżnik (Cichorium intybus), cykoria sałatowa |
Zastosowanie i działanie: | Wspomaganie funkcji przewodu pokarmowego, profilaktyka i leczenie cukrzycy, przeciwdziałanie wysokiemu stężeniu cholesterolu we krwi |
Cykoria a alergia: | Niskie ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej |
Ciąża i karmienie piersią: | Spożywanie liście cykorii jest zalecane, należy unikać spożywania korzenia rośliny (szczególnie w dużych ilościach) oraz suplementów diety na bazie tej rośliny |
Właściwości lecznicze cykorii
Sprawdź, jakie są najważniejsze właściwości lecznicze cykorii, z podziałem na liście oraz korzeń rośliny.
Witaminy: | Witaminy z grupy B (przede wszystkim foliany), witamina K |
Sole mineralne: | Potas, wapń, magnez, żelazo |
Antyoksydanty: | Polifenole, karotenoidy |
Inne: | Inulina |
Właściwości zdrowotne i odżywcze liści cykorii
Liście cykorii są pokarmem niskokalorycznym, a przy tym bogatym w wiele cennych składników odżywczych. Stanowią zatem świetne uzupełnienie diety osób odchudzających się i dbających o zbilansowany sposób żywienia.
Średniej wielkości główka cykorii (o masie 80 g) dostarcza:
- 14 kcal,
- 0,7 g białka,
- 0,1 g tłuszczu,
- 3,2 g węglowodanów, w tym 2,5 g błonnika pokarmowego (stanowi to 10 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik dla osoby dorosłej).
Oprócz tego cykoria jest źródłem składników pokarmowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wielu układów organizmu:
- Potasu - pierwiastka biorącego udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz pracy serca i mięśni,
- Folianów - potrzebnych m.in. do procesów tworzenia nowych komórek organizmu oraz zapobiegania niedokrwistości,
- Witaminy K - działającej przeciwkrwotocznie, niezbędnej do prawidłowego krzepnięcia krwi, a także biorącej udział w metabolizmie wapnia (i odgrywającej ważną rolę w profilaktyce osteoporozy).
Ponadto spożywanie liści cykorii może mieć korzystne działanie zdrowotne w kontekście:
- Wspomagania prawidłowegowidzenia i zapobiegania związanym z wiekiem chorobom uszkadzającym narząd wzroku, w tym zaćmie,
- Przeciwdziałania wysokiemu cholesterolowi we krwi (ze względu na zawartość błonnika, który hamuje wchłanianie tej substancji w przewodzie pokarmowym).
Sprawdź leki na cholesterol oraz suplementy i leki na wątrobę, np. suplement diety Hepaslimin D3 zawierający wyciąg z korzenia cykorii.
Właściwości zdrowotne i odżywcze korzenia cykorii
Korzeń cykoriinajczęściej spożywany jest w postaci sproszkowanej, którą można wykorzystać do przygotowania napoju typu instant. W 2 czubatych łyżeczkach proszku (5 gramach) znajduje się:
- 4 kcal,
- 0,1 g białka,
- Niemal 0 g tłuszczu,
- 0,9 g węglowodanów, w tym 0,1 g błonnika pokarmowego.
Ze względu na to, że korzeń cykorii typowo je się w bardzo niewielkich ilościach, nie stanowi on istotnego źródła witamin i składników mineralnych w diecie człowieka. Warto jednak przyjrzeć się korzystnym właściwościom pozyskiwanej z niego inuliny. Bywa ona przyjmowana w postaci żywności funkcjonalnej oraz suplementów diety (np. suplementu diety Activlab Pharma ColoNormax Extra) ze względu na działanie:
- Wspomagające pracę przewodu pokarmowego i przeciwdziałające zaparciom,
- Wspierające odpowiedni stan mikrobioty zasiedlającej jelita człowieka (inulina jest prebiotykiem, a więc pożywką dla tych korzystnych bakterii),
- Przyczyniające się do profilaktyki i poprawy kontroli cukrzycy.
Działanie inuliny związane z zapobieganiem i terapią zaparć może przeciwdziałać utracie apetytu, częstemu problemowi m.in. u osób starszych. Te właściwości wykorzystuje się w niektórych naturalnych preparatach na pobudzenie apetytu.
Cykoria w kosmetyce
Cykoria znajduje zastosowanie również w kosmetyce, gdzie wykorzystywana jest przede wszystkim pozyskiwana z niej inulina. Substancja wykazuje wiele korzystnych właściwości.
- Za sprawą zdolności do tworzenia na powierzchni skóry powłoki ograniczającej utratę wody wykazuje działanie nawilżające.
- Może być stosowana w celu wygładzania i nabłyszczania włosów.
- Zawiera związki o działaniu antyoksydacyjnym, dlatego chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i związanymi z tym przedwczesnymi oznakami jej starzenia się.
- Wykazuje działanie przeciwzapalne, łagodzące podrażnienia.
Oprócz tego inulinę z cykorii wykorzystuje się w kosmetykach ze względu na działanie technologiczne: przeciwdziała ona wysychaniu oraz krystalizacji produktów.
Zastosowanie cykorii w kuchni
Główki cykorii liściastej mogą posłużyć do przygotowania całego wachlarza różnych potraw lub dodatków do dań:
- Sałatki z cykorii, np. z dodatkiem jabłka, marchwi, soku z cytryny i oliwy,
- Łódeczek z liści cykorii, które można wypełniać różnego rodzaju farszami,
- Jako przekąska z dipami lub pastami, np. hummusem,
- Pieczonych połówek cykorii, np. z miodem lub syropem klonowym i prażonymi orzechami.
Cześć osób zniechęca wyczuwalna gorycz tego warzywa. Co zrobić, żeby cykoria nie była gorzka? Jednym ze sposobów jest zanurzenie główki głąbem do dołu w wodzie z solą na co najmniej kilka minut, a następnie wypłukanie. Oprócz tego gorzki smak można zbalansować, dodając do potraw z jej udziałem składniki o słodkim smaku, np. dressing miodowo-musztardowy do sałatek. Korzenie cykorii, choć obecnie rzadko dostępne i wykorzystywane, można gotować i jeść jako dodatek do dań, podobnie jak inne warzywa korzeniowe (np. marchew). Po ususzeniu, uprażeniu i zmieleniu używa się ich do przyrządzania gorących napojów, często wybieranych jako alternatywa dla kawy przez osoby unikające spożywania kofeiny.
Cykoria, a właściwie pozyskiwana z niej inulina, ma również zastosowania kulinarne wykorzystywane na szeroką skalę w produkcji żywności. W przemyśle spożywczym dodaje się ją jako zamiennik tłuszczu i/lub cukru w artykułach o obniżonej wartości energetycznej (czyli tzw. typu light). Ponadto inuliny używa się do modyfikacji konsystencji produktów, przede wszystkim ich zagęszczania.
Cykoria a alergia
Wystąpienie reakcji alergicznej związanej ze zjedzeniem lub użyciem zewnętrznym cykorii jest rzadkim zjawiskiem. Może się jednak pojawić. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby uczulone na inne rośliny z rodziny astrowatych oraz na pyłki brzozy. Do objawów, które mogą świadczyć o alergii należą m.in. nudności, biegunka lub zaparcia oraz swędzenie jamy ustnej obserwowane po kontakcie z produktem. Obecność obrzęku oraz trudności w oddychaniu wskazuje na wystąpienie reakcji anafilaktycznej, która wymaga natychmiastowej interwencji medycznej.
Cykoria w ciąży
Główki cykorii spożywane jako warzywo mogą bez przeszkód stanowić część diety kobiet w ciąży (a także karmiących piersią). Liście rośliny stanowią świetne źródło kwasu foliowego, na który zapotrzebowanie znacząco rośnie w tym okresie, dlatego uwzględnianie jej w posiłkach jest jak najbardziej zalecane. Kobietom w okresie ciąży i laktacji rekomenduje się natomiast unikanie spożywania dużych ilości korzeni cykorii. Ze względu na brak danych odnośnie do bezpieczeństwa stosowania w tej grupie nie należy przyjmować również suplementów na bazie opisywanego produktu. Niewielkie dawki korzenia cykorii, spożywane np. w postaci kawy zbożowej wyprodukowanej z jego dodatkiem, nie powinny natomiast przynosić negatywnych skutków.
Przeciwwskazania do stosowania cykorii
Warto poznać również przeciwwskazania do stosowania cykorii dotyczące innych grup osób.
- Główki cykorii, ze względu na wysoką zawartość witaminy K (typową dla warzyw liściastych), powinny być spożywane tylko w kontrolowanych ilościach przez osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. W praktyce oznacza to, że aby przepisane przez lekarza dawki tych środków farmakologicznych miały stałe działanie, pacjenci nie powinni znacząco zmieniać ilości dostarczanej wraz z żywnością witaminy K. Dobrze jest więc utrzymywać spożycie warzyw na podobnym poziomie każdego dnia. Cykoria może być częścią takiego planu żywieniowego, jednak nie zaleca się nagłego wprowadzania jej do diety w dużych ilościach.
- Spożycie cykorii (szczególnie korzenia) może skutkować obniżeniem stężenia glukozy we krwi, dlatego należy zachować ostrożność przy spożywaniu tej rośliny w połączeniu z przyjmowaniem leków stosowanych w terapii cukrzycy.
- Ponadto jedzenie cykorii, ze względu na działanie żółciopędne, może być przeciwwskazane u osób z kamicą żółciową.
Skutki uboczne stosowania cykorii
Pojawienie się skutków ubocznych jedzenia liści cykorii u osób zdrowych, nieuczulonych na ten produkt jest mało prawdopodobne. Skutki uboczne stosowania korzenia cykorii mogą obejmować natomiast:
- Wzdęcia i gazy,
- Odbijania,
- Bóle brzucha.
Czy warto stosować cykorię?
Cykoria jest rośliną o cennych dla zdrowia właściwościach. Jej postać liściastą warto uwzględniać w diecie szczególnie zimą, gdy brakuje innych sezonowych sałatowych warzyw.
Produkt może wspomagać nasze zdrowie na wiele sposobów, zarówno za sprawą wysokiej zawartości potrzebnych do właściwej pracy organizmu witamin i składników mineralnych, jak i wspomagającej m.in. funkcje przewodu pokarmowego inuliny.
Źródła:
- USDA (2019) Chicory, witloof, raw, FoodData Central Search, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170404/nutrients [dostęp 23.01.2023]
- USDA (2019) Chicory roots, raw, FoodData Central Search, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169993/nutrients [dostęp 23.01.2023]
- Puhlmann M.-L., de Vos W. M. (2020) Back to Roots: Revisiting the Use of the Fiber-Rich Cichorium intybus L. Taproots, Advances in Nutrition, 11(4): 878-889, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7360457/ [dostęp 23.02.2023]