Dieta low FODMAP – przepis na sałatkę z łososiem w roli głównej
29. 5. 2019
· 4 minuty czytania
Szukasz ciekawego przepisu, który jednocześnie zminimalizuje objawy zespołu jelita drażliwego? Dowiedz się, jak przygotować sałatkę z łososiem i serem feta.
Spis treści
Ostatnio coraz częściej słyszy się o diecie low FODMAP jako planie żywieniowym, który łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego. Jeżeli zmagasz się z tą dolegliwością, koniecznie sprawdź mój przepis na sałatkę z łososiem w roli głównej. Zobacz też zasady diety low FODMAP i produkty low FODMAP, które możesz jeść na tej diecie.
Spis treści:
Dieta low FODMAP – dla kogo?
To sposób żywienia opracowany z myślą o osobach, które cierpią z powodu czynnościowych zaburzeń przewodu pokarmowego, m.in. zespołu jelita drażliwego (ang. irritable bowel syndrome, IBS).
Jest to dość powszechne schorzenie. Objawia się bólem brzucha, przewlekłymi, nawracającymi wzdęciami i zmianą rytmu wypróżnień.
Przyczyny powstawania IBS nie są do końca znane, jednak najczęściej wskazuje się na:
- nadmierne narażenie na stres
- nieprawidłową dietę
- czynniki psychologiczne
- nieprawidłowy rozrost bakterii w jelicie
Terapia IBS opiera się wyłącznie na łagodzeniu objawów, bo całkowite wyleczenie jest niestety niemożliwe. Jedną z metod zmniejszania dolegliwości jest właśnie dieta low FODMAP. Poniżej przedstawię Ci główne zasady tego sposobu żywienia.
Sprawdź też przepis na danie z burakiem i gruszką.
Przepis na sałatkę z łososiem
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 4 duże liście sałaty masłowej
- 80 g łososia wędzonego na gorąco
- 1/4 papryki czerwonej
- 8 pomidorków koktajlowych
- 8 oliwek czarnych
- 1/2 garści kiełków brokułu
- 50 g fety
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1.Warzywa umyj i posiekaj na drobne kawałki.
2.Fetę pokrój w kostkę.
3. Łososia pokrój na drobniejsze części.
4. Słonecznik upraż na patelni bez dodatku tłuszczu.
5.Sałatę porwij na kawałki. Dodaj do niej warzywa, łososia, fetę, nasiona słonecznika i kiełki brokułu. Całość polej oliwą z oliwek.
Smacznego!
Dieta low FODMAP – zasady diety
Tak naprawdę nazwa diety, kryje już w sobie główną zasadę tego sposobu żywienia. Oznacza eliminację produktów zawierających fermentujące oligo –, di –, monosacharydy i poliole (ang. low FODMAP = low Fermentable, Oligo –, Di – , Mono – saccharides And Polyols).
Lista low FODMAP, czyli składniki, które obejmuje low FODMAP to:
- fruktoza
- laktoza
- fruktany
- sztuczne środki słodzące, takie jak: ksylitol, sorbitol i mannitol.
Sprawdź też zioła jednoskładnikowe.
Jedzenie produktów bogatych w te cukry, powoduje nadmierną fermentację w jelicie, ze względu na niski stopień przyswajalności. Powstają wtedy objawy charakterystyczne dla IBS. Zaproponowana przeze mnie sałatka zawiera produkty low FODMAP.
Dieta ta składa się z 2 etapów. 1. polega na eliminacji wszystkich produktów o wysokiej zawartości FODMAP na okres 6 – 8 tygodni. Ważne jest, żeby nie przedłużać tej fazy, bo może to skutkować osłabieniem mikroflory jelitowej i pojawieniem się niedoborów witamin i składników mineralnych.
Z kolei, 2. etap zakłada stopniowe rozszerzanie diety o produkty wykluczone z jednoczesną obserwacją reakcji organizmu. Faza ta jest niezwykle istotna, bo umożliwia identyfikację produktów powodujących dolegliwości. Pamiętaj, żeby po kolei wprowadzać do diety tylko jeden rodzaj FODMAP i stopniowo zwiększać jego ilość. W razie pojawienia się objawów niepożądanych po zjedzeniu danego produktu, trzeba z powrotem go wyeliminować.
Lista low FODMAP jest dość długa, dlatego też w poniższej tabeli przedstawiam kilka przykładów takich produktów.
Wysoka zawartości FODMAP | Niska zawartość FODMAP | |
Owoce | Jabłko, gruszka, brzoskwinia, arbuz, śliwka, granat, wiśnie, awokado, jeżyny, owoce suszone | Banany, jagody, truskawki, maliny, pomarańcze, mandarynki, melon, kiwi, winogrona |
Warzywa | Cebula, czosnek, szparagi, brokuły, kalafior, por, brukselka, fasolka szparagowa, kapusta | Pomidor, ogórek, rzodkiewka, sałata, jarmuż, szpinak, cukinia, bakłażan, papryka, dynia, batat, oliwki, kiełki brokułu |
Produkty zbożowe | Produkty pszenne, żytnie | Produkty bezglutenowe, komosa ryżowa, ryż, owies, mąka ziemniaczana |
Produkty mleczne | Mleko, twaróg, jogurt, śmietana, maślanka, mascarpone, ricotta | Ser żółty, ser feta, mozzarella, parmezan, masło |
Produkty białkowe | Rośliny strączkowe: soja, groch, bób, fasola, ciecierzyca, soczewica | Mięso, ryby, tofu, tempeh, jaja |
Orzechy, nasiona | Nerkowce, pistacje | Migdały, orzechy laskowe włoskie, nasiona słonecznika, dyni, chia |
Inne | Syrop z agawy, miód, napój sojowy, grzyby | Stewia, napoje roślinne (z wyjątkiem sojowego) |
Zauważ, że w diecie low FODMAP przepisy wcale nie muszą być nudne! Z produktów dozwolonych można skomponować ciekawe i smaczne dania.
Na koniec chciałabym zaznaczyć, że z uwagi na dużą ilość eliminowanych produktów, a co za tym idzie zagrożenie niedoborami pokarmowymi, ograniczenia dietetyczne powinny być stosowane
z dużą rozwagą. Najlepiej dietę low FODMAP stosować pod kontrolą dietetyka.
Wartość odżywcza 1 porcji
WW: 1,1
WBT: 3,5
Ilość w porcji (g) | Ilość w porcji | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | |
Sałatka z łososiem | 395,8 | 30,1 | 25,1 | 14,7 | 4,9 | ||
Sałata masłowa | 20 | 4 liście | 3,2 | 0,3 | 0,6 | 0,3 | |
Łosoś wędzony na gorąco | 80 | 2/3 opakowania | 129,6 | 17,2 | 6,7 | ||
Papryka czerwona | 60 | 1/4 sztuki | 19,2 | 0,8 | 0,3 | 4 | 1,2 |
Pomidorki koktajlowe | 160 | 8 sztuk | 28,8 | 1,4 | 0,3 | 6,2 | 1,9 |
Oliwki czarne | 24 | 8 sztuk | 27,6 | 0,2 | 2,6 | 1,5 | 0,8 |
Kiełki brokułu | 10 | 1/2 sztuk | 5,7 | 0,5 | 0,7 | 0,4 | |
Feta | 50 | 1/3 opakowania | 108 | 8,5 | 8 | 0,5 | |
Nasiona słonecznika | 5 | 1 łyżeczka | 28,9 | 1,2 | 2,2 | 1,2 | 0,3 |
Oliwa z oliwek | 5 | 1 łyżeczka | 44,9 | 5 |