Dieta Montignaca – przepis na faszerowaną cukinię
24. 10. 2019
· 4 minuty czytania
Jeśli chcesz poznać ciekawy przepis, który poleca się w diecie Montignaca, sprawdź, jak przygotować faszerowaną cukinię z mięsem mielonym. Dowiedz się więcej!
Spis treści
Czy wiesz na czym polega popularna odchudzająca dieta Montignaca? Poznaj jej zasady i uwzględnij wybrane elementy tej diety w planowaniu codziennych posiłków! Przygotowałam dla Ciebie przepis na pyszny i sycący obiad cukinie faszerowane mięsem z indyka i komosą ryżową.
Spis treści:
Dieta Montignaca - zasady
Dieta Montignaca została opracowana przez francuskiego lekarza Michela Montignaca pod koniec lat 80. Głównym założeniem tej diety jest unikanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym i nieskupianie się na wyliczaniu kaloryczności diety. Twórca tej diety uważał, że to nie nadmiar kalorii jest przyczyną powstawania nadwagi i otyłości, a spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Przygotowałam przepis na sycący posiłek z produktów o niskim indeksie glikemicznym, wpisujący się idealnie w główne założenia diety Montignaca.
Sprawdź też przepis na sałatkę z buraka.
Dieta Montignaca - przepis na faszerowane cukinie
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 2 duże cukinie (1,4 kg)
- 1/2 opakowania mielonego mięsa z indyka (250 g)
- 4 łyżki komosy ryżowej (50 g)
- 1/2 cebuli
- 2 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 garść kiełków, np. słonecznika
- 4 kulki mini mozzarelli
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, majeranek
Sprawdź też przepis na wegetariański pasztet.
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik na 180 stopni C.
2. Umyj cukinie, przekrój je na połówki i natrzyj oliwą i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wstaw je do piekarnika na 5 minut.
3. Cebulę pokrój w kostkę, a pozostały czosnek przeciśnij przez praskę. Razem zeszklij je na 1 łyżce oliwy na patelni.
4. Dodaj mięso mielone i przyprawy i obsmaż aż się lekko zrumieni.
5. Z piekarnika wyjmij cukinię i wydrąż środek, który następnie dodaj do mięsa.
6. Wymieszaj wszystko na patelni z koncentratem pomidorowym.
7. Cukinię wypełnij farszem i włóż z powrotem do piekarnika na pół godziny.
8. Po upieczeniu posyp posiekaną mozzarellą i kiełkami. Smacznego!
Dieta Montignaca - jadłospis, zasady i merytoryczna ocena
Główną zasadą diety Montignaca jest spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG), które są trawione i przyswajane wolniej niż te o wysokim IG. Po spożyciu produktu o niskim IG stężenie glukozy we krwi wzrasta stopniowo i osiąga niższe wartości. Ta zasada sprawdza się w dietach odchudzających również dlatego, że produkty o niskim indeksie glikemicznym zazwyczaj są bogatymi źródłami błonnika pokarmowego. W przewodzie pokarmowym błonnik pęcznieje i tworzy żele o dużej lepkości. To sprawia, że treść pokarmowa ma większą objętość i szybciej masz uczucie sytości.
Sprawdź też przepis na pieczonego łososia.
Poniżej znajdziesz tabelę z produktami spożywczymi podzielonymi według wielkości indeksu glikemicznego:
Niski indeks glikemiczny | Średni indeks glikemiczny | Wysoki indeks glikemiczny | |
Warzywa | bakłażan | warzywa konserwowe (groszek, kukurydza) | bób |
brokuł | burak | ||
cukinia | dynia | ||
cebula | ziemniaki | ||
cykoria | |||
czosnek | |||
fasola | |||
groszek zielony surowy | |||
kalafior | |||
marchew surowa | |||
ogórek | |||
papryka | |||
pomidor | |||
por | |||
rzodkiewka | |||
sałata | |||
seler | |||
soczewica | |||
szpinak | |||
Owoce | agrest | ananas | owoce suszone (daktyle, rodzynki, morele) |
awokado | winogrona | owoce w słodkim syropie z puszki | |
banan | mango | ||
brzoskwinia | kiwi | ||
czereśnie | |||
cytrusy | |||
truskawki | |||
jabłka | |||
śliwki | |||
gruszka | |||
orzechy | |||
Produkty zbożowe | pieczywo z mąki pełnoziarnistej (razowej), | ryż | pieczywo z mąki pszennej, |
kasza gryczana, | kasza jęczmienna | słodkie bułki i ciasta | |
kasza pęczak | kasza jaglana | ||
komosa ryżowa | |||
płatki owsiane | |||
makarony z mąki pełnoziarnistej | |||
makarony z mąki z warzyw strączkowych | |||
Produkty mleczne | jogurt naturalny | mleko zagęszczone słodzone | |
kefir | |||
mleko | |||
sery | |||
Słodycze | Produkty o wysokim stopniu przetworzenia: | ||
· słodycze, | |||
· ciasteczka, | |||
· chipsy | |||
· żelki, | |||
· czekolada mleczna, |
Twórca diety Michel Montignac błędnie założył, że nadmiar kalorii nie jest przyczyną powstawania nadwagi i otyłości. Faktem jest to, że nadmiar tkanki tłuszczowej pojawia się, gdy spożywasz więcej kalorii niż wynosi Twoje dzienne zapotrzebowanie. Dzięki obecności w diecie Montignaca większych ilości błonnika pokarmowego i unikaniu produktów wysokoprzetworzonych, ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny, takich jak słodycze czy słone przekąski, podczas stosowania diety nie jest konieczne liczenie spożywanych w ciągu dnia kalorii.
Kolejną zasadą diety Montignaca jest spożywanie produktów węglowodanowych podczas jednego posiłku tylko z białkami albo tylko z tłuszczami. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, każdy pełnowartościowy posiłek powinien być źródłem węglowodanów złożonych (np. w formie pełnoziarnistego pieczywa lub kaszy), białka (mięso, ryby, jaja, strączki) i tłuszczów (oliwa, olej rzepakowy, orzechy). Dlatego przy planowaniu zdrowej diety odchudzającej pominęłabym tę zasadę diety Montignaca.
Wartość odżywcza 1 porcji:
WW: 2,3
WBT: 1,9
Nazwa | Ilość (g) | Ilość w miarach domowych | Energia (kcal) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
Faszerowana cukinia | 1 połówka cukinii | 285 | 14,34 | 23,23 | 19,07 | |
Cukinia | 350 | ½ sztuki | 56 | 0,63 | 11,72 | 4,24 |
Mięso mielone z indyka | 50 | 1/3 szklanki | 60 | 1,43 | 10,88 | |
Komosa ryżowa (sucha) | 12,5 | 1 łyżka | 42 | 0,75 | 6,88 | 1,75 |
Cebula | 20 | 1/8 sztuki | 8 | 0,02 | 2,02 | 0,18 |
Czosnek | 3 | ½ ząbka | 4 | 0,02 | 0,99 | 0,19 |
Oliwa | 10 | 1 łyżka | 88 | 10 | ||
Koncentrat pomidorowy | 7 | ½ łyżeczki | 6 | 0,03 | 1,32 | 0,3 |
Mini mozzarella | 7 | 1 kulka | 16 | 1,19 | 0,07 | 1,26 |
Kiełki słonecznika | 10 | ¼ garści | 5 | 0,27 | 0,23 | 0,27 |