Dieta wegańska, czyli wielkanocny pasztet z fasoli z suszonymi śliwkami
8. 4. 2019
· 3 minuty czytania
Choć tradycyjny pasztet wprost rozpływa się w ustach, jest bardzo kaloryczny. Jeśli nie chcesz rezygnować z tego posiłku, wypróbuj nasz przepis na pasztet z fasoli i suszonych śliwek!
Spis treści
Czy Święta Wielkanocne mogą być wegańskie? Jajka tradycyjnie są głównym składnikiem wielu wielkanocnych potraw. Dieta wegańska to brak produktów podchodzenia zwierzęcego. Czy da się więc zastąpić jajka? Tak! Zobacz, jak przygotować wegański pasztet z fasoli z siemieniem lnianym i suszonymi śliwkami!
Jajka pełnią wiele istotnych funkcji w technologii potraw. Mają właściwości wiążące, spulchniające i zagęszczające, które wykorzystuje się między innymi w ciastach, potrawach mięsnych, zapiekankach, majonezie. W wegańskich przepisach znaleziono szereg zastępników, które z powodzeniem spełniają rolę jajek. W jadłospisie wegan jajka można zastąpić: siemieniem lnianym, białkiem sojowym, nasionami chia, bananami, agarem, masłem orzechowym.
W moim wegańskim przepisie na pasztet jajka zastąpiłam mielonymi nasionami lnu, dzięki czemu zachował on spójną strukturę. Po upieczeniu pasztetu dałam go do spróbowania moim mięsożernym znajomym i jednogłośnie stwierdzili, że smakuje pysznie i bardzo przypomina smak tradycyjnego mięsnego pasztetu ze śliwką. Dlatego też, jeśli wykorzystasz ten przepis to zaskoczysz swoją rodzinę nową, świąteczną, wegańską potrawą.
Sprawdź też przepis na odchudzoną panna cottę.
Spis treści:
Wegański pasztet z fasoli z suszoną śliwką i siemieniem lnianym − przepis
Składniki (na około 10 − 15 porcji)
- 2 puszki białej fasoli
- 1 szklanka (suchej) kaszy jaglanej
- 80 g suszonych śliwek
- 4 − 5 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 3 − 4 łyżki oleju rzepakowego i 1 łyżka do smażenia cebuli
- 3 − 4 łyżki oleju sojowego (do smaku)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka słodka, imbir mielony, kolendra mielona
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku na zmianę zimną i wrzącą wodą 2 − 3 razy. Następnie ugotuj ją do miękkości według instrukcji na opakowaniu.
2. W międzyczasie pokrój cebulę na drobne kawałki.
3. Na rozgrzanej patelni wlej łyżkę oleju. Dodaj cebulkę, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec. Smaż na wolnym ogniu aż cebulka się zeszkli. Następnie dodaj posiekany czosnek i majeranek.
4.Kiedy wszystko się usmaży, z patelni wyjmij przyprawy (liście, ziele, jałowiec).
5.W dużej misce zblenduj wszystkie składniki oprócz suszonych śliwek i siemienia.
6.Do miski dodaj siemię lniane i pokrojone na drobno suszone śliwki.
7. Dopraw do smaku wedle uznania.
8.Piecz w 180 stopniach przez 50 − 60 minut.
Smacznego!
Dieta wegańska − co można jeść?
Dieta wegańska opiera się na produktach pochodzenia roślinnego, takich jak warzywa strączkowe, produkty zbożowe, warzywa, owoce, nasiona i orzechy, napoje roślinne, przetwory sojowe. Zbilansowana dieta wegańska powinna zawierać różnorodne produkty spożywcze. Dieta wegańska i jadłospis nie powinny zawierać też produktów wysokoprzetworzonych. Do źródeł białka w diecie wegańskiej należą głównie soja i produkty sojowe i inne warzywa strączkowe.
Ze względu na duże restrykcje, jakie występują w tej diecie, nierzadko zalecane jest stosowanie dodatkowej suplementacji. Ważne suplementy dla wegan to witamina B12 lub produkty wzbogacane w tę witaminę. Oprócz tego niedoborowymi składnikami w tej diecie mogą być cynk, żelazo, wapń, jod, witamina D. Dlatego szczególnie istotne jest odpowiednie zbilansowanie diety wegańskiej.
Odpowiednio zbilansowana dieta wegańska jest uznawana za bardzo zdrową dietę. Coraz więcej badań dowodzi, że ta dieta może przynosić wiele korzyści. Za najważniejsze uznaje się regulowanie poziomu glukozy we krwi, sprzyjanie utraty masy ciała, obniżanie poziomu cholesterolu, regulowanie przewodu pokarmowego i mikroflory jelit. Oprócz tego jest to dieta, która zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów.
Sprawdź inne wegańskie nasze inne wegańskie przepisy! Np. Dodatki do grilla: wegański majonez z kaszy jaglanej i kalafiora
Wartość odżywcza
Jedna porcja: 83,5 g
Nazwa | Masa w g/miara domowa | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) |
Pasztet z fasoli | 153 | 5,34 | 5,842 | 20,46 | |
Cebula | 10 g / 1/10 szt. | 0,3 | 0,14 | 0,04 | 0,69 |
Fasola biała | 40 g / 4 łyżki | 32,8 | 2,44 | 0,08 | 5,52 |
Kasza jaglana | 18 g / łyżka | 62,3 | 1,89 | 0,522 | 12,88 |
Olej rzepakowy | 3,5 g/łyżeczka | 31 | 3,5 | ||
Siemię lniane | 4 g/łyżeczka | 20,6 | 0,792 | 1,676 | 0,04 |
Suszone śliwki | 8 g/1 sztuka | 6 | 0,08 | 0,024 | 1,336 |