Papryka faszerowana kaszą jaglaną, pieczarkami i mięsem mielonym
18. 10. 2018
· 4 minuty czytania
Papryka stanowi źródło witamin i minerałów, dlatego warto umieszczać ją w diecie. Jak przygotować nadzienie z kaszy jaglanej? Sprawdź nasz wyjątkowy przepis!
Spis treści
Nasza piękna, polska, złota jesień mieni się kolorami za oknem. Ale nie tylko! Jesienne owoce i warzywa potrafią także barwnie udekorować Twój talerz. A do tego, możesz z nich wyczarować zdrowy i pożywny posiłek. Pomarańczowe dynie, różnokolorowe papryki i soczyste, pachnące jabłka to skarby jakie daje nam ta pora roku. Wprowadź trochę jesieni do swojej kuchni i koniecznie spróbuj faszerowanych papryk z mojego przepisu.
Spis treści:
Pomysł na jesienny obiad − faszerowana papryka z kaszą jaglaną
Nie wiem jak Ty, ale ja miewam takie dni, kiedy zupełnie nie wiem co ugotować. Czasami dość mam już tradycyjnych posiłków i mam ochotę na coś bardziej wyszukanego. Mówiąc wyszukanego, mam na myśli danie złożone z łatwo dostępnych składników, ale jednak w bardziej oryginalnym
i ciekawszym wydaniu.
Takie są właśnie faszerowane papryki. W zależności od tego, jaki farsz przygotujesz, danie to będzie za każdym razem smakowało inaczej. Moja propozycja na nadziewane papryki to przykład pełnowartościowego posiłku, który idealny będzie zarówno na obiad, jak i kolację. A wiesz, co jest w nim najlepsze? Warzywa! W jednym posiłku zjadasz aż całą paprykę i dostarczasz swojemu organizmowi wielu cennych dla zdrowia składników.
Sprawdź też przepis na kurczaka z ananasem.
Przepis na paprykę faszerowaną kaszą jaglaną, pieczarkami i mięsem mielonym
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 200 g mięsa mielonego z indyka
- 6 pieczarek
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- Przyprawy: pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, sól
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
2. W międzyczasie obierz pieczarki i pokrój je w drobną kostkę.
3. Cebulę i natkę pietruszki również drobno posiekaj.
4. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
5.Jak cebula się zeszkli, dodaj pieczarki i duś przez ok. 5 minut.
6.Mięso mielone przypraw pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą i solą.
7.Mięso wyrzuć na patelnię.
8.Jak mięso będzie usmażone, dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez ok. 5 min.
9.Na koniec dodaj natkę pietruszki i całość przypraw pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą i solą.
10. Powstały farsz wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną.
11.Papryki przekrój na pół i wydrąż z nich nasiona.
12. Wypełnij je farszem.
13. Nafaszerowane papryki włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 40 min, aż ścianki papryk będą miękkie.
Faszerowane papryki z kaszą jaglaną − co w nich jest dobrego?
Papryka
To warzywo z rodziny psiankowatych, do której należą również pomidory i ziemniaki. Papryka słynie głównie z wysokiej zawartości witaminy C. Dużej wielkości papryka dostarcza aż 331,2 mg witaminy C. Dla porównania, cytryna zawiera jedynie 40 g tej witaminy. To więc obala mit, że cytryna to nienajlepsze źródło witaminy C! Kolejnymi związkami, które znajdziesz w papryce są witamina E i witaminy z grupy B. Warzywo to jest również dobrym źródłem potasu. Papryka czerwona bogata jest w karotenoidy, szczególnie β-karoten i kapsantynę. Związki te są naturalnymi barwnikami roślinnymi i nadają barwę od żółtej po czerwoną. Stąd piękny żywoczerwony kolor papryki. Karotenoidy są antyoksydantami, które chronią organizm przed powstawaniem chorób takich, jak np. nowotwory, choroby oczu i układu krążenia.
Sprawdź też, dlaczego witaminę E dodaje się do kosmetyków.
Kasza jaglana
Nadzienie, którym nafaszerowałam papryki składa się m.in. z kaszy jaglanej. Kasze są bardzo, bardzo zdrowe, o czym pisałyśmy w artykule: Dlaczego warto jeść kaszę? Dla zdrowia, intelektu i urody! Kasza jaglana powstaje z prosa. Oznacza to, że możesz ją jeść nawet, jeżeli trzymasz się diety bezglutenowej. Co ciekawe, zawiera najwięcej żelaza ze wszystkich kasz. Jest źródłem witamin z grupy B i lecytyny, która poprawia pamięć. Kasza ta dostarcza również krzemu, który korzystnie wpływa na stawy i poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Z doświadczenia wiem, że nie każdemu kasza jaglana może odpowiadać. A to wszystko za sprawą lekko gorzkiego posmaku. Na szczęście można go w bardzo łatwy sposób wyeliminować! Przed ugotowaniem wystarczy kaszę przepłukać w zimnej, a następnie mocno ciepłej wodzie.
Gorąco zachęcam Cię do sporządzenia faszerowanych papryk z mojego przepisu, a na pewno zaskoczysz tym smacznym i zdrowym daniem swoich najbliższych.
Wartość odżywcza 1 porcji
WW: 5
WBT: 4
Ilość w porcji (g) | Ilość w porcji (miara opisowa) | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | |
Papryka faszerowana kaszą jaglaną, pieczarkami i mięsem mielonym | 639 | 29,7 | 31,3 | 63,6 | 12,5 | ||
Papryka czerwona | 230 | 1 sztuka | 60 | 2,3 | 0,7 | 13,9 | 4,6 |
Mięso mielone z indyka | 100 | 147 | 18 | 8,3 | |||
Pieczarki | 60 | 3 sztuki | 10 | 1,6 | 0,2 | 1,6 | 1,2 |
Kasza jaglana | 45 | 1/4 szklanki | 170 | 5 | 1,9 | 32,8 | 3,8 |
Przecier pomidorowy | 120 | 1/2 szklanki | 26 | 1,6 | 4,6 | 1,1 | |
Cebula | 100 | 1/2 sztuki | 42 | 0,9 | 0,1 | 10,1 | 1,4 |
Natka pietruszki | 12 | 1 łyżka | 4 | 0,4 | 0,1 | 0,8 | 0,4 |
Olej rzepakowy | 20 | 2 łyżki | 180 | 20 |