Naturalne probiotyki - czym są i gdzie występują?
Kiszona kapusta, kimchi, zsiadłe mleko lub kefir stanowią doskonałe oraz naturalne źródło bakterii probiotycznych. Sprawdź, w jaki sposób oddziałują one na stan naszego zdrowia!
Spis treści
Probiotyki to pożyteczne mikroorganizmy, które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Te występujące w niektórych produktach spożywczych określa się mianem naturalnych. Włączenie ich do swojej diety to doskonały sposób na zadbanie o zdrowie. Dowiedz się, gdzie występują naturalne probiotyki i jakie korzyści możesz dzięki nim uzyskać.
Czym są naturalne probiotyki?
Probiotyki to żywe organizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wykazują dobroczynny wpływ na stan naszego zdrowia. Zaliczamy do nich drożdżaki Saccharomyces boulardii oraz szczepy bakterii produkujących kwas mlekowy z rodzaju:
- Lactobacillus (m.in. L. rhamnosus, L. casei, L. acidophilus, L .reuteri),
- Bifidobacterium (B. breve, B. animalis).
Naturalnym źródłem probiotyków jest nasza dieta, która powinna być zbilansowana w taki sposób, aby dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników. „Dobre mikroorganizmy” są również zawarte w preparatach farmaceutycznych dostępnych w aptekach. Samo słowo probiotyki pochodzi z greki – „pro bios” oznacza „dla życia”. Już od dawna wiemy, że dobroczynne szczepy mikroorganizmów działają w symbiozie z naszym organizmem. Zasiedlają one naszą skórę, przewód pokarmowy, górny odcinek dróg oddechowych, a u kobiet także pochwę.
Dysbioza, czyli zaburzenie składu i funkcjonowania pożytecznych mikroorganizmów zasiedlających przewód pokarmowy jest przyczyną biegunki poantybiotykowej. Prawdopodobnie ma również wpływ na rozwój takich schorzeń jak: zespół jelita drażliwego, choroby zapalne jelit, a także choroby alergiczne, otyłość, cukrzyca i wielu innych. Co ciekawe, naukowcy wiążą stan dysbiozy z możliwością rozwoju depresji, zaburzeń ze spektrum autyzmu, a także choroby Alzheimera.
Sprawdź popularne kategorie
Gdzie są naturalne probiotyki?
Naturalnym źródłem probiotyków są mleczne przetwory poddane fermentacji – kefir, maślanka, jogurt, kwaśne mleko, a także produkty kiszone – kapusta, ogórki, rzodkiewka, burak. Do tych pierwszych podczas procesu produkcyjnego są dodawane pożyteczne dla naszego zdrowia mikroorganizmy. Aby dany szczep mógł zostać uznany za probiotyczny, musi spełniać następujące warunki:
- Pochodzić z prawidłowej flory jelitowej człowieka,
- Być odporny na działanie kwasu solnego wydzielanego przez żołądek oraz żółci, a także substancji produkowanych przez mikroflorę jelita,
- Wykazywać konkurencyjność w stosunku do mikroorganizmów zasiedlających jelito, a także mieć zdolność do przylegania i zasiedlania określonych miejsc w naszym organizmie,
- Posiadać bezpieczną, udokumentowaną naukowo historię stosowania,
- Posiadać niezmienne właściwości zarówno podczas przechowywania, jak i przetwarzania.
Produkty zawierające naturalne probiotyki są określane mianem „żywności funkcjonalnej”, ponieważ mają dobrze udokumentowany, pozytywny wpływ na nasz organizm. Sprawdź, różnice między probiotykiem a prebiotykiem.
Jaki jest najlepszy naturalny probiotyk?
Nie istnieje jedno najlepsze źródło probiotyków naturalnych. Z tego powodu warto, aby w Twojej diecie znalazły się różnorodne produkty zawierające w składzie pożyteczne mikroorganizmy – zarówno fermentowane przetwory mleczne, jak i kiszone warzywa. Możesz wspomóc ich działanie, spożywając pokarmy będące naturalnymi prebiotykami. Są to składniki pokarmowe stanowiące pożywienie dla naszego mikrobiomu. Ich doskonałym źródłem jest m.in. czosnek, cebula oraz cykoria.
Dostępne w aptece probiotyki dla dzieci i niemowląt, a także osób dorosłych w postaci suplementów diety również mogą okazać się przydatne i są bardzo często zalecane np.: podczas antybiotykoterapii, jednak nie powinny zastąpić ich naturalnego źródła. Naturalne probiotyki to doskonały lek na odporność. Dzięki zdolności do regulacji pracy naszego przewodu pokarmowego mogą zapobiec problemom jelitowym, tym samym chroniąc przed koniecznością stosowania leków na zaparcia u dzieci i dorosłych.
Jak zrobić domowy probiotyk?
Czy wiesz, że naturalne probiotyki możesz przygotować samodzielnie w domu? Wystarczy, że ukisisz ogórki lub kapustę. Możesz również samodzielnie przyrządzić jogurt naturalny. Będziesz do tego potrzebował mleka oraz liofilizowanych bakterii jogurtowych. Wymienione składniki należy ze sobą zamieszać. Po kilku godzinach w lodówce jogurt jest już gotowy. Świetnie nada się do owsianki, która dzięki wysokiej zawartości błonnika ma działanie prebiotyczne, dodatkowo wspierające mikroflorę jelitową. Ogromną zaletą naturalnych probiotyków jest ich szeroka dostępność, a także korzystna cena. W połączeniu ze zdrowym trybem życia mają niezwykle pozytywny wpływ na nasze samopoczucie oraz mogą uchronić przed rozwojem wielu chorób.
Przepis na probiotyczne smoothie bowl
Poznaj przepis na niezwykle smaczne i szybkie probiotyczne smoothie bowl na bazie kefiru. Przygotowanie zajmie Ci tylko 5 minut. Będziesz potrzebował:
- 200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,
- 2 jabłka,
- 1 gruszka,
- Cynamon,
- Orzechy do dekoracji.
Na początku umyj, obierz i pokrój owoce. Następnie dodaj je do kefiru, a całość zblenduj na gładką masę i dopraw cynamonem dla smaku. Tak przygotowane smoothie udekoruj dowolnymi orzechami.
Smacznego!
Źródła:
- Wnęk, Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki, https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/142829,probiotyki-prebiotyki-i-synbiotyki, [dostęp 10.07.2022 r.]
- Szajewska, Probiotyki – aktualny stan wiedzy i zalecenia dla praktyki klinicznej, https://www.mp.pl/gastrologia/wytyczne/168224,probiotyki-aktualny-stan-wiedzy-i-zalecenia-dla-praktyki-klinicznej, [dostęp 10.07.2022 r.]
- N. Peckenpaugh, Podstawy żywienia i dietoterapia, Edra Urban & Partner, 2015.