Sałatka z tuńczykiem, czyli przepis na świąteczne danie ze spiżarnianych zapasów
9. 4. 2020
· 3 minuty czytania
Jeśli szukasz przepisu na smaczną i zdrową sałatkę z tuńczyka, zapoznaj się z naszym artykułem. Dowiedz się, jak przygotować pyszne i sycące dane z wykorzystaniem zapasów z lodówki!
Spis treści
Zastanawiasz się, jakie świąteczne potrawy można ugotować z domowych zapasów? Jeżeli w czasie epidemii nie chcesz wychodzić na świąteczne zakupy, przejrzyj swoje zapasy. Z nich także możesz przygotować pyszne świąteczne potrawy. Sprawdź przepis na sałatkę z produktów, które najprawdopodobniej masz w swoim domu!
Nie takie prowizoryczne świąteczne potrawy z zapasów
W ostatnim czasie wiele osób zrobiło duże zakupy, żeby jak najrzadziej wychodzić z domu. W sklepowych wózkach lądowały produkty z długą datą przydatności do spożycia, takie jak żywność w puszkach, makarony, kasze czy suche nasiona roślin strączkowych. Wiele osób podczas zakupów nie myślało o tym, jak później połączyć ze sobą kupowane przez siebie produkty tak, żeby wyszła z tego pyszna potrawa. Dlatego przygotowałam przepis na świąteczną sałatkę, do której można wykorzystać produkty kupione w zakupowym szale.
Sprawdź też przepis na sałatkę z buraka.
Przepis na świąteczną sałatkę z tuńczykiem
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mały por
- 3 jajka
- 1 torebka ryżu
- 2 łyżki majonezu
- Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie
1. Ugotuj jajka na twardo, pokrój je w kostkę i odstaw do ostygnięcia
2. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i również odstaw do ostygnięcia
3. Por umyj, przekrój wzdłuż i pokrój w półksiężyce. Umieść je na sitku i zblanszuj − polej wrzącą wodą, a następnie zimną wodą z kranu.
4.W misce wymieszaj odsączonego tuńczyka i kukurydzę z jajkiem, ryżem i porem.
5.Dodaj 2 łyżki majonezu, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj.
Jak robić zakupy w czasie epidemii koronawirusa?
Do wszystkiego trzeba podchodzić na spokojnie. Ważne jest to, żeby jak najrzadziej przebywać w dużych skupiskach ludzi, takich jak kolejki przed sklepami. Dlatego warto zrobić zaplanowane i dobrze przemyślane zakupy.
Oto przykładowy plan działania:
1.Ułóż plan posiłków na najbliższy tydzień.
Zacznij tydzień od dań zawierających składniki z Twojej lodówki, które najszybciej mogą się zepsuć − np. otwarta butelka mleka, jogurty, serki, surowe mięso, rozkrojona papryka czy pomidory. Z mielonego mięsa indyka i kaszy jaglanej możesz na przykład pyszne kotlety Przepis na kotlety z kaszy gryczanej i indyka. Samo zdrowie!
2. Zaplanuj zakupy tak, żeby jak najrzadziej wychodzić do sklepu
Co jeszcze, oprócz makaronu i ryżu, warto mieć w swojej spiżarni? Kupuj bardziej trwałe warzywa, takie jak marchewki, por, cebula, ziemniaki, dynia, kalarepa, pietruszka i warzywa kiszone, takie jak ogórki czy kapusta.
Jeśli masz większą zamrażarkę możesz również kupić warzywa mrożone − wykorzystasz je wtedy do przygotowywania zup krem lub jako dodatek do obiadu. Warto również kupić mrożone owoce do koktajli i domowych lodów.
Nie zapominaj o warzywach w puszkach! Pomidory w puszcze i przeciery pomidorowe świetnie sprawdzą się jako baza do sosów z makaronem.
Warto również kupić suche nasiona roślin strączkowych, np. takie jak soczewica, ciecierzyca i fasola. Z ich użyciem przygotujesz dania główne „Dieta fasolowa” – przepis na fasolkę po bretońsku w wersji wegetariańskiej, jak również przepyszne dodatki do pieczywa: Wegański smalec z fasoli na świąteczny stół. Sprawdź przepis!
Mięso kupuj tylko jeśli masz na nie miejsce w zamrażarce lub gdy planujesz je szybko zamienić w potrawę. Wtedy masz pewność, że nic się nie zmarnuje.
3. Jeśli możesz, zrezygnuj z codziennych wizyt w piekarni
Zaopatrz się w drożdże i spróbuj samodzielnie upiec sobie bułki.
4. Przygotuj domową kostkę rosołową lub ugotuj i zamroź podzielony na porcje rosół
Dzięki temu będziesz miała gotową bazę do różnych zup i sosów. To przepis na szybką zupę krem: Super szybka i pożywna zupa krem z batatów i dyni. Sprawdź przepis!
Wartość odżywcza 1 porcji:
WW: 2,7
WBT: 1,3
Nazwa | Ilość (g) | Ilość w miarach domowych | Energia (kcal) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
Sałatka | 150 | 1 salaterka | 240,25 | 7,97 | 27,18 | 14,29 |
Tuńczyk | 30 | 1/4 puszki | 22,75 | 0,15 | 0,00 | 5,70 |
Kukurydza | 35 | 1/4 małej puszki | 28,00 | 0,68 | 3,78 | 1,02 |
Jajka | 45 | 3/4 sztuki | 66,25 | 4,28 | 0,49 | 5,66 |
Por | 10 | 2 cm | 6,00 | 0,03 | 1,42 | 0,15 |
Ryż | 25 | 1/4 torebki | 88,50 | 0,21 | 19,81 | 1,7 |
Majonez | 7,5 | 1/2 łyżki | 28,75 | 2,52 | 1,69 | 0,06 |