Te 5 produktów może podwyższyć Twój cholesterol. Najnowsze badania!
Poznaj 5 składników, które mogą podwyższać cholesterol i dowiedz się, co warto wyeliminować z diety!
Spis treści
Czego nie można jeść przy wysokim cholesterolu? Najnowsze badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wskazują, że zwiększenie ilości jajek w diecie może prowadzić do podniesienia poziomu cholesterolu. Zobacz, jakich jeszcze produktów unikać w diecie, żeby zadbać o swój cholesterol.
Jakie produkty podwyższają cholesterol?
Czego nie jeść przy wysokim cholesterolu? To pytanie bardzo często pojawia się w gabinecie kardiologa czy lekarza pierwszego kontaktu, który stwierdza podwyższony profil lipidowy.
W sklepach pełno jest produktów, które niekorzystnie wpływają poziom cholesterolu. Tłuszcze trans i cukry dodawane są do produktów spożywczych na każdym kroku. Dlaczego? Bo są stosunkowo tanie w produkcji i… smaczne.
Ale podwyższona zawartość cholesterolu nie dotyczy tylko produktów przetworzonych. Najnowsze badania pokazują, że także jedzenie tak proste, jak jajka, może negatywnie wpływać na Twój poziom cholesterolu. Więc czego nie wolno jeść przy wysokim cholesterolu?
Zobacz tabletki na cholesterol!
Oto parę produktów, które podwyższają cholesterol:
1. Jajka (360 mg/100 g)
W jaki sposób jajka wpływają na poziom cholesterolu? To proste, żółtka są jednym z najbogatszych źródeł cholesterolu. Jedno duże jajko może zawierać aż 200 mg cholesterolu.
Według najnowszych badań, przeprowadzonych pod nadzorem profesor Norriny Allen z Northwestern University's Feinberg School of Medicine w Chicago, zwiększenie spożycia jajek w diecie przez Amerykanów o ½ jajka dziennie, wiąże się z podniesieniem ryzyka zachorowania na choroby serca i układu krążenia aż o 6%.
Nie oznacza to jednak, że nie możesz jeść jajek w ogóle. Jajka zawierają też wiele cennych dla zdrowia składników. Ale warto jednak zwracać uwagę na rozsadą ilość jajek, a w szczególności żółtek w diecie. Niektórzy lekarze zalecają spożywanie mniej niż 1 jajka dziennie, włączając w to jajka, które znajdują się w produktach takich jak wypieki czy makaron.
Przeczytaj: Wysoki cholesterol - objawy, przyczyny i skutki, czyli wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć.
2. Wątróbka (ok. 360 mg/100 g w zależności od rodzaju wątróbki)
Pomimo tego, że wątróbki są bardzo bogate w wiele składników mineralnych, takich jak m.in. żelazo, cynk, miedź oraz witamina A, witamina D, witamina B2 i witamina B12, są też bogate w cholesterol. Najmniej cholesterolu zawiera wątróbka wołowa, a najwięcej drobiowa.
3. Salami (107 mg/100 g)
Mięso czerwone i wytwarzane z niego produkty są bogate w cholesterol, dlatego też muszą być ograniczone w diecie. Salami jest przykładem produktu o zwiększonej ilości cholesterolu. Ma zwartą i tłustą strukturę, która nie jest dodatkowo nawadniana (tak jak w przypadku innych wędlin). To sprawia, że zawartość niechcianego cholesterolu w 100 g jest naprawdę wysoka. Inną cechą salami, która sprawia, że nie jest polecane dla osób z nadciśnieniem, jest spora zawartość soli.
4. Śmietanka 30% (106 mg/100 g)
Tłusta śmietana jest często przemycana w wielu daniach i to nawet w nie do końca widoczny dla Ciebie sposób. Bywa dodatkiem zarówno do deserów, zup, jak i zasmażek. Dlatego, aby ograniczyć cholesterol warto gotować samemu, albo przynajmniej upewniać się, jaki jest skład dań podawanych w restauracjach. Zwróć też uwagę na zawartość tłuszczu w serach i innym nabiale.
5. Kabanosy (ok. 86 mg/100 g)
Podobnie jak w przypadku salami, kabanosy wytworzone z czerwonego mięsa. Są suchym tłustym produktem o wysokiej zawartości cholesterolu i soli. Oba te składniki są odradzane osobom z ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Do czego prowadzi wysoki poziom cholesterolu?
Cholesterol jest związkiem, który naturalnie występuje w organizmie i jest niezbędny do wielu procesów życiowych. Jest ważnym składnikiem błon lipidowych, występuje w otoczkach mielinowych komórek nerwowych i wpływa na przekazywanie sygnałów w układzie nerwowym, ma znaczenie dla funkcjonowania mózgu, jest składnikiem żółci i prekursorem do syntezy wielu ważnych substancji, takich jak witamina D czy hormony.
Sprawdź: Miażdżyca - objawy, przyczyny, leczenie. Jak ją rozpoznać?
Cholesterol występuje w krwi w postaci różnych frakcji, tzw. dobrego i złego cholesterolu (HDL i LDL). Frakcja HDL to ilość cholesterolu w lipoproteinie HDL, która transportuje go z obwodu do wątroby, żeby został metabolizowany. Frakcja LDL natomiast to transport odwrotny – na obwód. Dlatego nadmiar LDL będzie wskazywał na ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca. Więcej na temat dobrego cholesterolu przeczytasz tu: Dobry cholesterol HDL - co to właściwie jest?
Od czego jest wysoki cholesterol?
Oczywiście oprócz ilości cholesterolu dostarczanego z dietą, istnieje wiele innych czynników, które wpływają na jego poziom we krwi. Od czego wysoki cholesterol może zależeć? Nie bez znaczenia są predyspozycje genetyczne do hipercholesterolemii i to, jak działa Twój metabolizm.
Na poziom cholesterolu we krwi powinny w szczególności uważać osoby z cukrzycą typu 2, nadciśnieniem, chorobami serca i osoby palące papierosy. Profil lipidowy dobrze jest także kontrolować u osób otyłych ze wskaźnikiem BMI>30.
Sprawdź: Zioła obniżające cholesterol - przegląd najskuteczniejszych gatunków.
Istotnym czynnikiem jest też częstotliwość występowania miażdżycy w rodzinie. Problem podwyższonego cholesterolu dotyka ludzi w każdym wieku, ale najliczniejszą grupą są osoby po 40. roku życia.
Czego nie wolno jeść przy wysokim cholesterolu?
Oczywiście w zależności od tego, na ile podwyższony jest Twój cholesterol, konieczne może okazać się wdrożenie odpowiedniej farmakoterapii. O tym jednak decyduje lekarz! A jak samodzielnie możesz wpłynąć na swój profil lipidowy? Staraj się unikać tego, co podwyższa cholesterol.
Najważniejszą zasadą przy dbaniu o poziom cholesterolu jest unikanie tłuszczy trans, przetworzonych produktów mięsnych i białego cukru.
Przeczytaj: Dieta obniżająca cholesterol: poznaj przepis na zdrowe guacamole!
Postaraj się też ograniczyć ilość smażonego jedzenia w diecie. Zamiast tego gotuj w zdrowszy sposób: gotuj na parze, duś czy piecz w piekarniku z ograniczeniem tłuszczu. Możesz też wprowadzić do diety specjalne produkty bogate w stanole roślinne (np. odpowiednie margaryny z dużą zawartością stanoli). Związki te hamują wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Postaw na tłuszcze roślinne, takie jak oliwę z oliwek czy spożywane na zimno olej lniany lub z pestek dyni. To może pomóc zwalczyć wysoki cholesterol.
Czego nie jeść? Wystrzegaj się nabiału z dużą zawartością tłuszczu. Zamiast mięsa czerwonego, sięgaj częściej po drób i ryby. I bardzo ważne: ogranicz słodycze!
Na początku może to wymagać więcej zachodu podczas zakupów, ale jeśli czytanie etykiet produktów spożywczych wejdzie Ci w nawyk, to wybór zdrowszych składników będzie dużo prostsze. Postaraj się również wprowadzić w dietę większa ilość warzyw i owoców − zawarte w nich antyoksydanty zabezpieczą Cię przed rozwojem miażdżycy, a błonnik wpłynie na obniżenie poziomu cholesterolu.
Postaraj się spędzać czas bardziej aktywnie. Poszukaj rodzaju sportu, który Cię wciągnie i uprawiaj go regularnie. Najlepiej wybrać aktywności o umiarkowanym nasileniu, takie jak pływanie, jazda na rowerze czy nordic walking.
Zobacz również leki na serce bez recepty!
Dodatkowo na rynku jest też wiele suplementów, które wspomogą Cię w walce z wysokim cholesterolem.
„Nie wszystkie suplementy diety, które mają wpływać na obniżenie cholesterolu działają na cały profil lipidowy. Warto więc wybierać te, które działają na całe spektrum – pomagają wpływać na właściwy poziom cholesterolu LDL, ale również cholesterolu HDL i triglicerydów, a dodatkowo także glukozy”
− mówi ekspert Berimal, Medical Advisor Krzysztof Czerwiński.
Zwróć więc uwagę, że na rynku dostępne są m.in. produkty z wyciągiem z czosnku czy bergamoty, które działają na cały profil lipidowy. Wyciągi te, według opinii Sekcji Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, są najefektywniejszymi z naturalnych składników używanych w walce z wysokim cholesterolem.
Jak widzisz, nawet niewielkie modyfikacje diety i stylu życia mogą przynieść znaczne korzyści w poprawie poziomu cholesterolu i glukozy we krwi. Żeby zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych warto wprowadzić je w życie. W razie konieczności udaj się do lekarza, który może polecić Ci właściwe leki lub suplementy diety na obniżenie cholesterolu. Dobrze jest jednak najpierw walczyć o dobry cholesterol naturalnymi metodami.
Zobacz: Jak leczyć zaburzenia lipidowe - czyli co pomoże na wysoki cholesterol?