Piernikowe brownie z ciecierzycy, czyli przepis na zdrowe święta!

19. 12. 2018 · 4 minuty czytania

Tradycyjne brownie charakteryzuje się wysoką kalorycznością, dlatego warto poszukać alternatyw. Do ciekawych propozycji zalicza się ciasto z ciecierzycy. Sprawdź, jak je przygotować!

Jolanta Chojnowska
Jolanta Chojnowska
Piernikowe brownie z ciecierzycy, czyli przepis na zdrowe święta!

Święta to czas, kiedy chyba każdy pozwala sobie na zjedzenie niezdrowych smakołyków. A co, jeżeli powiem Ci, że nie każdy smakołyk, musi być niezdrowy? Sprawdź mój przepis na bezglutenowe brownie z ciecierzycy! Dobre dla osób dzieci, bezglutenowców i cukrzyków.

Święta to taki czas w roku, w którym wszyscy pozwalamy sobie na odstępstwa od zdrowej diety. Chętnie zajadamy się słodyczami i tłustymi potrawami. Szczególnie, że już za chwilę nowy rok i czas na nowe postanowienia noworoczne (często związane ze zmianą sposobu odżywiania). Jednak ja stawiam na zdrowe żywienie przez cały rok! Dlatego przygotowałam zdrowe brownie bezglutenowe, odpowiednią dla dzieci, cukrzyków i bezglutenowców. Do tego, żeby poczuć już ten świąteczny klimat doprawiłam je przyprawą do piernika.

Sprawdź też przepis na jaglaną kutię.

 

Bezglutenowe brownie − fit przepis 

Składniki:

Porcja: na małą blaszkę  14 cm x 22 cm (10 kawałków)

  • 1 puszka ciecierzycy (240g po odsączeniu)
  • 0,5 szklanki masła orzechowego (120g)
  • 3 łyżki mąki ryżowej (40g)
  • 3 łyżki kakao (25g)
  • 0,25 szklanki syropu klonowego (90g)
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 70% (50g)
  • 3 łyżki mleka
  • Łyżeczka przyprawy do piernika
składniki przepisu na bezglutenowe, piernikowe brownie z ciecierzycy

Wykonanie

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

2. Zmiksuj blenderem na gładką masę odsączoną ciecierzycę z syropem klonowym. Dodaj do masy mąkę ryżową, kakao, masło orzechowe, przyprawę do piernika i zblenduj wszystko razem. Ciasto wyjdzie bardzo gęste. Żeby je lekko rozluźnić dodaj 3 łyżki mleka.

3. Na desce posiekaj czekoladę i wmieszaj ją łyżką do przygotowanej masy.

4. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż masę do formy. Wygładź górę zwilżoną łyżką.

5. Ciasto piecz przez 25 minut, a potem wyjmij blaszkę z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Sprawdź też przepis na babeczki z bananem i jagodami.

gotowe brownie bezglutrenowe z ciecierzycy

    Na co jeszcze zwrócić uwagę przy pieczeniu brownie z ciecierzycy?

    • Czytaj skład na opakowaniach przypraw do piernika. Wybieraj takie, które mają w składzie same przyprawy i nie zawierają cukru.
    • Gdy już upieczesz i wystudzisz ciasto, możesz przygotować do niego polewę. Do miski z wrzątkiem wstaw salaterkę. Do niej włóż 5 kostek czekolady i pół łyżeczki masła. Mieszaj, aż składniki rozpuszczą się i połączą. Tak przygotowaną polewą posmaruj górę ciasta.
    • Ciasto najlepiej smakuje ze szklanką mleka. Ten dodatek pomoże Ci uzupełnić niedobory wapnia!
    brownie w świątecznej stylizacji

    Zdrowe brownie na święta. Ciecierzyca zamiast mąki!

    Jednym z moich ulubionych strączków jest ciecierzyca. Najczęściej zjadam ją w hummusie lub jako składnik sałatek. Jednak cieciorka ma tak delikatny smak, że może być również podstawą wielu deserów. Ale tak właściwie to po co dodawać ciecierzycę do deserów? Czy nie lepiej po prostu użyć zwyczajnej mąki? Ciecierzyca ma aż 3 razy więcej błonnika pokarmowego niż taka sama ilość mąki tortowej. Niedobór błonnika w diecie jest główną przyczyną występowania zaparć. O sposobach na zaparcia dowiesz się więcej z tekstu: Farmaceuta radzi: domowe sposoby na zaparcia. Żeby im zapobiegać warto jeść minimum 25g błonnika w ciągu dnia. Błonnik znajdziesz w pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach i owocach oraz właśnie w nasionach roślin strączkowych. Dlatego tam, gdzie się da, warto zamieniać białą mąkę na przykład na ciecierzycę. Ciasto nadal będzie przepyszne, a do tego będzie zawierało więcej błonnika pokarmowego.

    Kolejną korzyścią z zastąpienia mąki pszennej ciecierzycą jest obniżenie indeksu glikemicznego ciasta. Jest to szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzycę. Indeks glikemiczny charakteryzuje produkty, które zawierają węglowodany, na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi. Im wyższy jest indeks glikemiczny danego produktu, tym bardziej i gwałtowniej rośnie stężenie glukozy we krwi po jego zjedzeniu. Produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli mniejszym niż 55, to podstawa diety cukrzyków. Indeks glikemiczny ciecierzycy jest znacznie niższy niż mąki pszennej i wynosi on 35, gdzie IG mąki to aż 90.

    Oczywiście moje brownie nie powinno być podstawą diety, a jedynie świątecznym przysmakiem. 

    Wartość odżywcza 1 porcji

    WW: 1,3

    WBT: 1

     Miara domowaMasa (g)Energia (kcal)Tłuszcz (g)Węglowodany (g)Białko (g)Błonnik (g)
    Piernikowe brownie1 kawałek60174,38,9516,95,973,2
    Ciecierzyca z puszki1 1/2 łyżki2427,60,463,361,81,82
    Mąka ryżowa1/3 łyżki413,90,043,120,240,19
    Masło orzechowe1 łyżeczka1270,25,961,622,840,96
    Kakao1/3 łyżeczki2,57,60,260,330,590,14
    Syrop klonowy2 łyżeczki923,50,026,04
    Czekolada gorzka 70%1 mała kostka5302,152,30,40,09
    Mleko 2%1/2 łyżeczki31,50,060,140,1

     

      Więcej artykułów na ten temat

      O autorze
      Jolanta Chojnowska
      Jolanta Chojnowska
      Jestem dietetykiem po Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i współautorką bloga "Easy with food". Moją pasją jest zdrowe odżywianie, a przede wszystkim wymyślanie zdrowszych wersji klasycznych słodyczy i fast foodów. W wolnych chwilach relaksuję się przy malowaniu ścian, odnawianiu starych mebli i innych pracach remontowych.
      Przeczytaj więcej od tego autora
      O autorze
      Jolanta Chojnowska
      Jolanta Chojnowska
      Jestem dietetykiem po Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i współautorką bloga "Easy with food". Moją pasją jest zdrowe odżywianie, a przede wszystkim wymyślanie zdrowszych wersji klasycznych słodyczy i fast foodów. W wolnych...
      Przeczytaj więcej od tego autora
      checkout.warnings.Notice