Dania wegetariańskie na wigilię: przepis na jaglaną kutię
Chcesz zjeść zdrowy i pyszny deser? Zobacz, jak przygotować kutię z dodatkiem kaszy jaglanej, maku oraz mleka migdałowego. Szczegóły dotyczące przygotowania poznasz w naszym artykule!
Spis treści
O dania wegetariańskie na wigilię nie jest trudno. W końcu w ten dzień, w polskiej tradycji powstrzymuje się od spożywania dań mięsnych. Dlatego wegetarianie w przeddzień Bożego Narodzenia mają więc w czym wybierać. Moja propozycja, która urozmaici świąteczne wegetariańskie menu to przepis na kutię jaglaną.
Spis treści:
Potrawy wigilijne dla wegetarian
Dieta wegetariańska polega na wykluczeniu z diety mięsa, ryb i ich przetworów. Post wigilijny jest częścią tradycji polskiej i oprócz dań rybnych, potrawy na stole wigilijnym są odpowiednie dla wegetarian.
Kutia to tradycyjne danie, które zwyczajowo przygotowuje się z ziaren pszenicy, maku z dodatkiem miodu, bakalii i skórki pomarańczowej. W niektórych domach co roku pojawia się na wigilijnym stole. Mój przepis na kutię jaglaną jest urozmaicony o zdrową kaszę i „słodzidło” w formie daktyli. Taki przepis na kutię do doskonała propozycja dla wegetarian, a nawet dla wegan.
Sprawdź przepis na wegańskiego burgera.
Wegetariański przepis na Boże Narodzenie − kutia jaglana
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 4-5
Składniki:
- 1 torebka kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 6 łyżek maku
- garść orzechów nerkowca
- 1 łyżka migdałów
- 1 łyżka skórki z pomarańczy
- 5 sztuk daktyli
Przygotowanie:
1.Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą na zmianę z wrzącą, żeby pozbyć się jej goryczy. Następnie ugotuj ją w mleku migdałowym według instrukcji na opakowaniu.
2. Dowolnym sposobem przygotuj mak − sparz lub ugotuj i zmiel, albo użyj zmielonego maku.
3. Bakalie posiekaj na drobno.
4.Zetrzyj skórkę z pomarańczy.
5.Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i dodaj tyle słodkich daktyli do smaku, ile uważasz za stosowne. Oprócz daktyli możesz też użyć miodu w celu dosłodzenia. Dodaj też trochę mleka migdałowego lub np. śmietanki kokosowej, żeby rozluźnić konsystencję kutii.
Kutia jaglana na wigilię − co w niej jest dobrego?
Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najstarszych kasz. Jest zaliczana do produktów bezglutenowych, co oznacza, że jest odpowiednia również w diecie osób chorych na celiakię i osób z alergią na pszenicę lub nietolerujących glutenu.
Kaszę tą można stosować jako zamiennik ziemniaków, ryżu, makaronu, innych kasz dla urozmaicenia jadłospisu. Dostarcza ona energii, jest bogata w węglowodany i stanowi ich dobre źródło. Jest uznawana za lekkostrawną, bo zawiera mniej błonnika pokarmowego niż kasze gruboziarniste, jak gryczana czy pęczak. Zobacz, dlaczego warto jeść kasze: Dlaczego warto jeść kasze? Dla zdrowia, intelektu i urody!
Kasza jaglana słynie z właściwości zdrowotnych. Gdyby porównać ją do innych kasz, można zauważyć, że zawiera więcej składników mineralnych niż kasze ze zbóż takich jak pszenica, żyto, jęczmień. Kasza ta zakwalifikowana została do tzw. superfoods, czyli produktów o bardzo dużej wartości odżywczej, która jest pożądana w każdej diecie.
Wegetarianie powinni szczególnie zwracać uwagę m. in. na podaż żelaza czy witaminy B12. Wykluczenie mięsa i ryb z diety i nie zastępowanie ich produktami o równoważnej wartości odżywczej może doprowadzić do konsekwencji zdrowotnych np. do anemii. Odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
Zobacz przepis na pasztet jarski.
Dlaczego właśnie ta kasza jest cenna w diecie wegetarian? Kasza jaglana zawiera około 2-krotnie więcej żelaza niż inne kasze. Oprócz tego jest bogata w składniki mineralne: magnez, witaminy z grupy B, cynk. Kutia na bazie kaszy jaglanej to dobra propozycja, która wzbogaci tradycyjną kutię. Kutia to potrawa słodka, ale kasza jaglana sprawdzi się nie tylko w takich potrawach. Doskonale pasuje do potraw warzywnych, słonych, ostrych. Inną propozycją dania wegetariańskiego z kaszą jaglaną jest na przykład cukinia faszerowana kaszą jaglaną, pomidorami i soczewicą.
Kutia to danie urozmaicone różnymi mieszankami bakalii. Migdały, orzechy nerkowca stanowią cenne źródło składników mineralnych i witamin. Mak jest bogaty w wapń i witaminy C, A, D, E. Orzechy, mak to źródło zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, pożądanych w każdej zdrowej diecie na miejsce nasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy, mak i inne bakalie wchodzą w skład kutii, dlatego jest ona zdrową, słodką propozycją na stół wigilijny.
Tabela kaloryczności na 4-5 porcji:
Nazwa składnika | Ilość na | Ilość miara domowa | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | WW |
Kutia jaglana | 853,6 | 27 | 53 | 58,1 | 23,3 | 5,9 | ||
Mleko migdałowe | 250 | 1 szklanka | 75 | 2,3 | 5,3 | 3,8 | 2,3 | 0,5 |
Kasza jaglana, gotowana | 100 g | 4 łyżki | 111 | 3,4 | 0,9 | 21,9 | 1 | 2,2 |
Mak | 60 g | 6 łyżek | 314,4 | 12,1 | 25,7 | 2,5 | 12,3 | 0,2 |
Orzechy nerkowca | 30 g | 2 łyżki | 165,9 | 5,5 | 13,1 | 8,9 | 1 | 0,9 |
Skórka z pomarańczy | 25 g | 1 łyżka | 24,3 | 0,4 | 0,1 | 3,6 | 2,7 | 0,4 |
Daktyle | 25 g | 5 sztuk | 72,5 | 0,5 | 0,1 | 16,3 | 2,2 | 1,6 |
Migdały | 15 g | 1 łyżka | 90,6 | 3 | 7,8 | 1,1 | 1,9 | 0,1 |