Obiad do pracy na zimno, czyli sałatka z pieczonymi marchewkami i batatem
12. 8. 2019
· 4 minuty czytania
Coraz więcej osób przygotowuje obiady do pracy, zamiast tradycyjnych kanapek. Jeśli brakuje ci pomysłów na zdrowy posiłek, wypróbuj nasz przepis na sałatkę z pieczonym batatem!
Spis treści
Obiad do pracy na zimno stał się nową normą dla każdego, kto przygotowuje posiłki sam i pracuje od 9 – 17 w biurze. Jak przygotować lunch do pracy na zimno, żeby był smaczny i zdrowy? Oto przepis na sycącą wegetariańską sałatkę z pieczonymi warzywami – posiłek do pracy, którego nie musisz odgrzewać w mikrofalówce!
Spis treści:
Obiad na zimno?
Tak jak wiele osób, nie jestem fanką posiłków odgrzewanych w mikrofalówce. Nie dlatego, że jest niezdrowe. Wręcz przeciwnie – podgrzewane w ten sposób jedzenie zachowuje największe ilości witamin i składników mineralnych w porównaniu z innymi typami obróbki termicznej. Jednak gdy pracuje się w biurze z innymi osobami, często zdarza się, że wnętrze kuchenki mikrofalowej wygląda jak po wybuchu bomby atomowej. Do tego jedzenie przestaje być chrupiące, staje się miękkie i zbyt gorące. Dlatego postanowiłam przygotować przepis na pyszny lunch do pracy, który można zjeść na zimno.
Sprawdź też przepis na zielony koktajl ze szpinakiem.
Obiad do pracy na zimno – przepis na sałatkę z pieczonymi marchewkami i batatem
Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 4 mniejsze marchewki (ok. 200 g)
- 2 małe bataty (ok. 300 g)
- 1 opakowanie rukoli (ok. 100 g)
- 50 g sera fety
- 1 mała pomarańcza
- 1 garstka orzeszków pinii/ nasion słonecznika
- 1 garstka kiełków, np. rzodkiewki
- 1-centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili, opcjonalnie 1 gałązka rozmarynu
Sprawdź też przepis na sałatkę z tuńczykiem.
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
2.Umyj i obierz bataty i marchewki.
3. Bataty pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm i przełóż je do miski. Posyp je solą, pieprzem i chilli, a następnie polej je łyżką oliwy i dokładnie wymieszaj. Możesz również dodać liście z 1 gałązki świeżego rozmarynu.
4.Marchew pokrój wzdłuż na połówki lub ćwiartki i w poprzek na około 3 cm kawałki. W drugiej misce przygotuj marynatę z soku z cytryny, łyżki oliwy, startego imbiru, miodu, soli, pieprzu i chilli. Dodaj pokrojone wcześniej marchewki i dokładnie wymieszaj.
5. Bataty i marchewki wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piecz je przez około 30 minut. Po upieczeniu wystaw je do wystudzenia.
6.Do pojemnika na lunch wsyp umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym rukolę, upieczoną marchew i bataty, pokrojoną na kawałki pomarańczę i fetę. Sałatkę posyp podprażonymi na patelni orzeszkami piniowymi i kiełkami rzodkiewki. Całość pokrop lekko oliwą.
Sprawdź też przepis na gulasz warzywny.
Obiad na zimno bez gotowania − jak komponować posiłek do pracy?
Dzięki temu, że zaczniesz samodzielnie przygotowywać posiłki do pracy, możesz oszczędzić sporo pieniędzy, które do tej pory wydawało się na jedzenie w bufecie lub w restauracji na wynos. Kiedy przygotowujesz posiłki to możesz kontrolować ich skład, wartość odżywczą i energetyczną. W codziennym komponowaniu posiłków najważniejsze jest dbanie o to, żeby były one pełnowartościowe, czyli zawierały źródła węglowodanów złożonych, zdrowych tłuszczów i białka i żeby zawierały warzywa lub owoce.
Źródła węglowodanów
Węglowodany złożone powinny być podstawowym źródłem energii w Twojej diecie. Według norm żywienia dla populacji Polski Instytutu Żywności i Żywienia węglowodany powinny dostarczać aż od 45 do 65% energii w diecie osób dorosłych. Główne zalecane źródła węglowodanów złożonych to pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak kasze, ryż, brązowe makarony, pieczywo pełnoziarniste czy ziemniaki. Są one również źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
Źródła tłuszczów
Tłuszcze to wysokoenergetyczne związki, które powinny dostarczać około 20 − 35% energii w diecie. Ważne jest zwiększenie udziału w diecie jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się np. w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, awokado, orzechach, nasionach i pestkach. Warto skupić się również na zmniejszeniu spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są tłuste mięsa, olej kokosowy i palmowy, i szkodliwych kwasów tłuszczowych trans obecnych w żywności typu fast food, produktach instant, pieczywie cukierniczym i słodyczach.
Źródła białka
Białka spełniają wiele funkcji w organizmie człowieka, między innymi funkcję budulcową. Powinny stanowić 10 − 20% wartości energetycznej diety. Dobrymi źródłami białka są chude mięso, takie jak kurczak, indyk, królik czy chude części wołowiny, nasiona roślin strączkowych (np. groch, fasola, soja, ciecierzyca czy soczewica), jaja, ryby i nabiał.
Wartość odżywcza 1 porcji:
WW: 5,5
WBT: 3,4
Nazwa | Ilość (g) | Ilość w miarach domowych | Energia (kcal) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Białko (g) |
sałatka z pieczonymi marchewkami i batatem | 1 miska | 554 | 32,62 | 55,79 | 11,91 | |
Bataty | 150 | 1 mały | 129 | 0,08 | 30,18 | 2,36 |
Marchew | 100 | 2 sztuki | 41 | 0,24 | 9,58 | 0,93 |
Rukola | 50 | 1/2 opakowania | 12 | 0,33 | 1,28 | 1,26 |
Ser feta | 30 | 1/4 opakowania | 79 | 6,38 | 1,23 | 4,26 |
Pomarańcza | 80 | 1/2 sztuki | 31 | 0,08 | 7,70 | 0,62 |
Oliwa | 15 | 1 1/2 łyżki | 133 | 15,00 | 0,00 | 0,00 |
Orzechy pinii | 15 | 1/2 garstki | 107 | 10,26 | 1,41 | 2,06 |
Kiełki rzodkiewki | 10 | 1/2 garstki | 4 | 0,25 | 0,23 | 0,38 |
Miód | 5 | 1 płaska łyżeczka | 17 | 0,00 | 3,50 | 0,02 |