Sałatka z grillowaną piersią z kurczaka, jajkiem i awokado
21. 11. 2017
· 4 minuty czytania
Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać, ale brakuje Ci pomysłów, poznaj przepis na zdrową sałatkę. Sprawdź, jak przygotować lunch z piersi kurczaka, jajka i awokado.
Spis treści
Przychodzi pora lunchu, a Ty nie masz pomysłu, co zjeść? A może od niedawna jesteś na zdrowej diecie i chcesz zadbać o jakość swoich posiłków? Oto propozycja sałatki pełnej cennych składników odżywczych – niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu, którą z łatwością zabierzesz do pracy lub na uczelnię.
Spis treści:
Regularne odżywianie to podstawa!
Jedną z zasad zdrowego odżywiania jest regularne spożywanie posiłków w ciągu dnia. Najlepiej jadać 4 – 5 razy dziennie w równych odstępach czasu. Zapobiega to spadkom stężenia glukozy we krwi, których następstwem może być obniżenie koncentracji oraz większa podatność na stres. Niestety zasada regularności w zderzeniu z codziennością wypełnioną pracą i innymi obowiązkami może być problematyczna. Bowiem nie każdy ma czas w ciągu dnia na przygotowywanie tylu pełnowartościowych posiłków.
Dobrym rozwiązaniem jest sporządzanie ich z wyprzedzeniem, np. wieczorem. Pewnie pomyślisz sobie: „Po całym dniu mam jeszcze stać przy garach? Nie ma mowy!” Dlatego gorąco zachęcam do przygotowywania sałatek, ponieważ są łatwe i szybkie w wykonaniu. To także świetna alternatywa dla kanapek, które nadal królują wśród posiłków zabieranych do pracy czy szkoły.
Poznaj właściwości octu jabłkowego.
Przepis na sałatkę z grillowaną piersią z kurczaka, jajkiem i awokado
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 160 g rukoli (8 garści)
- 100 g piersi z kurczaka (1 sztuka)
- 140 g awokado (1 sztuka)
- 192 g pomidorów śliwkowych (2 sztuki) – mogą być też zwykłe
- 102 g jajek (2 sztuki)
- 30 g kiełków rzodkiewki (2 garści)
- 20 g pestek dyni (2 łyżki)
- 40 g czarnych oliwek (16 sztuk)
- 20 g oliwy z oliwek (2 łyżki)
- 5 g ziół prowansalskich (1 łyżeczka)
Poznaj dietę na płaski brzuch.
Przygotowanie:
1. Jajka włóż do rondelka, zalej wodą i gotuj przez 8 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Ostudzone i obrane ze skorupek jajka pokrój na ćwiartki.
2. Pierś z kurczaka obsyp połową łyżeczki ziół prowansalskich i grilluj na patelni grillowej przez około 5 minut z każdej strony. Gotową pierś pokrój w plastry.
3. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż miąższ łyżką. Owoc pokrój w plastry.
4. Pomidora pokrój na osiem części.
5. Oliwki pokrój w krążki.
6. Oliwę z oliwek wymieszaj z połową łyżeczki ziół prowansalskich.
7.Na talerzu połóż rukolę, pokrojone warzywa. Całość posyp kiełkami i pestkami z dyni i polej oliwą z oliwek.
Dlaczego sałatka bogata w tłuszcze jest zdrowa?
Zaproponowana przeze mnie sałatka z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa to świetny pomysł na wartościowy lunch, który nie tylko zapewni uczucie sytości na długo, ale też poprawi jakość codziennej diety.
Kiedy wymyślałam ten przepis, skupiłam się przede wszystkim na zdrowych tłuszczach. Pochodzą one z awokado, oliwy z oliwek oraz pestek dyni. Każdy z tych produktów to bogactwo składników odżywczych, cennych dla Twojego organizmu.
Sprawdź zioła na energię.
Awokado
Awokado często określa się mianem „superfood” – i słusznie! Dostarcza przede wszystkim jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Dzięki temu pełnią rolę ochronną w profilaktyce miażdżycy. Awokado zawiera witaminy A, C i E, które są silnymi przeciwutleniaczami. Posiada spore ilości potasu (dużo więcej niż banany) oraz kwasu foliowego. Obecność tego ostatniego powinna szczególnie zainteresować kobiety w ciąży, ponieważ witamina ta jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu.
Oliwa z oliwek
Godna polecenia jest również oliwa z oliwek. Jej działanie prozdrowotne związane jest z dużą zawartością kwasu oleinowego i antyoksydantów. Spożywanie oliwy z oliwek korzystnie wpływa na profil lipidowy, wobec tego rekomendowana jest w chorobach układu krążenia. Antyoksydanty, takie jak: fenole, sterole, karotenoidy i witamina E, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wskutek czego zapobiegają powstawaniu chorób cywilizacyjnych.
Sprawdź produkty z witaminą E.
Wybierz oliwę „extra virgin” – jest najlepszej jakości, tłoczona na zimno, co pozwala na zachowanie jak największej ilości składników odżywczych.
Pestki dyni
Pestki dyni oprócz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zawierają fitosterole i cynk, które zapobiegają schorzeniom prostaty. To cenna uwaga dla panów.
Wartość odżywcza 1 porcji
Nazwa | Ilość w porcji (g) | Ilość w porcji (miara opisowa) | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
Sałatka | 402 | 1 talerz | 424,7 | 23,3 | 33 | 9,3 | 6,2 |
Rukola | 80 | 4 garści | 20 | 2,1 | 0,6 | 1,7 | 1,3 |
Pierś z kurczaka | 50 | ½ sztuki | 49,5 | 10,8 | 0,7 | ||
Awokado | 70 | ½ sztuki | 112 | 1,4 | 10,7 | 2,9 | 2,3 |
Pomidor śliwkowy | 96 | 1 sztuka | 14,4 | 0,9 | 0,2 | 2,3 | 1,2 |
Jajko | 51 | 1 sztuka | 55,6 | 5 | 3,9 | 0,3 | |
Kiełki rzodkiewki | 15 | 1 garść | 6,5 | 0,6 | 0,4 | 0,3 | 0,3 |
Pestki dyni | 10 | 1 łyżka | 55,6 | 2,5 | 4,6 | 1,3 | 0,5 |
Czarne oliwki | 20 | 8 sztuk | 23 | 0,2 | 2,1 | 0,6 | 0,1 |
Oliwa z oliwek | 10 | 1 łyżka | 88,2 | 10 |
WW: 0,9
WBT: 3,9