Zimowe zupy – rozgrzewająca zupa krem z papryki
15. 1. 2018
· 4 minuty czytania
Szukasz pomysłu na obiad? Wypróbuj zupę z papryki i pomidorów. Dowiedz się, dlaczego jesienią warto jeść warzywa. Sprawdź, jakie właściwości ma czerwona papryka!
Spis treści
W zimowy dzień nie ma nic przyjemniejszego niż miseczka gorącej zupy! Gęsty, niezwykle aromatyczny krem paprykowy jest wręcz idealny, żeby się rozgrzać po powrocie do domu. Spróbuj!
Spis treści:
Dlaczego warto jeść zupy?
Niestety zupy coraz rzadziej pojawiają się na naszych stołach, a szkoda, bo są zdrowe! Wystarczy przygotować wywar warzywny czy mięsny, dodać ulubione warzywa, produkt zbożowy w postaci kaszy, ryżu lub makaronu i gotowe!
Dobrą opcją jest przemycanie roślin strączkowych do zup, ponieważ w ten sposób powstaje wartościowy i sycący posiłek. Myślę, że jest to doskonałe rozwiązanie dla osób, które na ogół jedzą mało warzyw. Przygotowując zupę, możesz wrzucić do niej różne warzywa (także mrożone), które dostarczą Twojemu organizmowi wielu cennych składników. Co najważniejsze, zupy są banalne w wykonaniu – praktycznie robią się same!
To również ciekawa propozycja posiłku na drugie śniadanie. Kiedy idziesz do pracy czy na uczelnię, zabierasz zupę do termosu i masz ciepłe danie, który stanowi urozmaicenie dla tradycyjnych kanapek.
Przepis na zupę krem paprykową
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki na bulion warzywny:
- 90 g marchwi (2 sztuki)
- 80 g pietruszki (korzeń – 1 sztuka)
- 60 g selera (1 plaster)
- 50 g pora (1/2 sztuki)
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka lubczyku
- 750 ml wody (3 szklanki)
Składniki na krem paprykowy:
- 920 g papryki czerwonej (4 sztuki)
- 400 g pomidorów z puszki (1 puszka)
- 200 g cebuli (1 sztuka)
- 10 g czosnku (2 ząbki)
- 750 ml bulionu warzywnego
- 40 g oleju rzepakowego (4 łyżki)
- 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki*
- 1 łyżka papryki słodkiej*
- 1 łyżeczka papryki ostrej*
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego*
- 1 łyżeczka soli*
- 1 łyżeczka czubrycy zielonej*
*Ilości orientacyjne, według uznania.
Przygotowanie bulionu warzywnego:
1. Marchew i pietruszkę obierz i przekrój na pół.
2. Marchew, pietruszkę, por i seler włóż do garnka i zalej 750 ml wody.
3. Wszystko gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem.
4. Kiedy woda zacznie się gotować, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny i lubczyk.
5. Całość gotuj przez około 30 min.
6. Bulion odcedź.
Przygotowanie kremu paprykowego:
1. Papryki umyj, każdą z nich przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
2. Każdą połówkę papryki posmaruj olejem rzepakowym (użyj około 2 łyżek na 4 papryki). Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do nagrzanego do 180oC piekarnika i piecz do momentu, aż skórka zacznie czernieć i papryki staną się miękkie.
3. W międzyczasie cebulę i czosnek drobno posiekaj. Następnie wrzuć je do dużego garnka i smaż pod przykryciem na oleju rzepakowym (2 łyżki), aż cebula się zeszkli.
4. Do garnka wlej bulion i dodaj paprykę wędzoną, słodką i ostrą. Całość doprowadź do wrzenia.
5. Upieczone papryki włóż do foliowego woreczka, zamknij i odłóż aż ostygną. Po ostudzeniu usuń skórki i pokrój papryki na mniejsze części.
6. Do gotującego się bulionu włóż pomidory oraz papryki. Gotuj przez około 10 minut.
7. Do zupy włóż jedną marchewkę (z bulionu). Całość zblenduj na gładką masę.
8. Przypraw pieprzem ziołowym, czubrycą zieloną i solą.
9. Zupę podawaj z ulubionymi dodatkami (np. nasionami słonecznika, dyni czy grzankami).
Dlaczego warto jeść paprykę?
Głównym składnikiem zupy krem jest papryka, która stanowi prawdziwe bogactwo cennych dla zdrowia składników odżywczych. To świetne źródło witaminy C. Co ciekawe, zawiera jej zdecydowanie więcej niż cytryna. Dla porównania: 100 g papryki czerwonej dostarcza 144 mg witaminy C, a 100 g cytryn posiada jej jedynie 50 mg.
Warzywo to to również dobre źródło prowitaminy A, czyli β–karotenu oraz witaminy E. Papryka czerwona dostarcza także spore ilości witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak np. potas.
Sprawdź produkty z witaminą A i produkty z witaminą E.
Oprócz wyżej wymienionych składników papryka posiada wiele związków bioaktywnych, które wielokierunkowo wpływają na organizm człowieka. Zawiera karotenoidy, do których należą: wspomniany wcześniej β–karoten, kapsantyna, kapsoluteina i likopen. To silne antyoksydanty, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym zmniejszają ryzyko powstania chorób układu krążenia, narządu wzroku oraz nowotworów. Karotenoidy odpowiadają również za intensywnie czerwoną barwę papryki
Czym różni się papryka czerwona od żółtej czy zielonej?
Czy wiesz, czym oprócz koloru i smaku różni się czerwona papryka od żółtej i zielonej? Dzieli je nie tylko kolor, ale przede wszystkim skład. Zielona jest najmniej kaloryczna ze wszystkich odmian, polecana jest szczególnie kobietom w ciąży z uwagi na sporą ilość kwasu foliowego.
Żółta z kolei ceniona jest ze względu na zawartość luteiny, która wpływa korzystnie na wzrok.
Kolejną ciekawostką jest to, że papryka może występować w odmianie żeńskiej i męskiej. Żeńska posiada cztery grzbiety u podstawy i jest słodsza od męskiego odpowiednika, który ma ich trzy.
Sprawdź przepis na potrawkę z bakłażana.
Wartość odżywcza 1 porcji
Ilość w porcji | Ilość w porcji (miara opisowa) | Energia (kcal) | Białko (g) | Tłuszcze (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) | |
Zupa krem paprykowa | 300 ml | 1 miseczka | 203,6 | 4,8 | 11,6 | 17,4 | 7,9 |
Papryka czerwona | 230 g | 1 sztuka | 73,6 | 3,0 | 1,2 | 10,6 | 4,6 |
Pomidory z puszki | 100 g | ¼ puszki | 16 | 0,8 | 0,2 | 2,9 | 1,9 |
Cebula | 50 g | ¼ sztuki | 16,5 | 0,7 | 0,2 | 2,6 | 0,9 |
Marchew | 11,25 g | ¼ sztuki | 3,7 | 0,1 | 0,03 | 0,6 | 0,4 |
Olej rzepakowy | 10 g | 1 łyżka | 90 | 10 | |||
Czosnek | 2,5 g | ½ ząbka | 3,8 | 0,2 | 0,03 | 0,7 | 0,1 |
WW: 1,8
WBT: 1,2