Żywienie w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Czy dieta może pomóc w leczeniu?
Prawidłowe odżywianie ma wpływ na stan stawów i kości. Co jeść, by uchronić się przed stanami zapalnymi? Jakie składniki odżywcze powinny znaleźć się na Twoim talerzu? Sprawdź!
Spis treści
Czy wiesz, że kondycja Twoich stawów zależy od tego, co jesz? Jedzenie jest naturalnym źródłem substancji, które budują kości i stawy. Niektóre produkty nawet zapobiegają stanom zapalnym i bólom stawów, a inne je leczą! Tym samym, niewłaściwa dieta może nasilić dolegliwości związanie ze stawami. Ale wystarczą niewielkie zmiany w diecie, żeby poczuć się lepiej! Pacjenci często nie wierzą w moc zdrowego żywienia i nie przywiązują do tego wagi. Zobacz, jak powinno wyglądać żywienie w chorobie stawów.
Zwyrodnienie stawów − dieta
Żeby wyleczyć chore stawy i problemy z tkanką łączną, najczęściej potrzebne są: odpowiednio dobrane leki, fizykoterapia i oczywiście zmiana stylu życia na zdrowszy. Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów powinna dostarczać wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. W szczególności białek, nienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, związków siarkowych, a także substancji żelujących. Kiedy dostosowujesz dietę do zwyrodnienia stawów, warto wziąć pod uwagę potencjalne powikłania, do których może dojść w organizmie w wyniku choroby, Są nimi np. miażdżyca, choroby sercowo-naczyniowe czy niewydolność nerek.
Sprawdź też preparaty wspomagające funkcjonowanie układu mięśniowo-szkieletowego.
Odpowiednio zbilansowana dieta może poprawić Twój ogólny stan zdrowia. Dieta może zapobiec stanom zapalnym i powikłaniom choroby. Co więcej, przy odpowiednio dobranej kaloryczności diety, możesz zrzucić nadmierne kilogramy, a to odciąży nieco stawy i także pomoże w leczeniu. Ważne jest, żeby skonsultować jadłospis z dietetykiem i lekarzem.
Dieta w chorobie zwyrodnieniowej stawów: białko
Bardzo istotne w diecie jest dostarczenie odpowiedniej ilości pełnowartościowego białka. Białko pełni w Twoim organizmie rolę strukturalną i budulcową, także stawów i kości. Posiłki w chorobie powinny zawierać białko, które pochodzi z chudego mięsa (drób, chuda wieprzowina), ryb (makrela, łosoś, halibut, śledź, sardynki, tuńczyk), mleka i jego przetworów (jogurt naturalny, kefir, maślanka, ser twarogowy), a także z jaj. Białko roślinne występuje w dużej ilości w nasionach roślin strączkowych, które również mogą znaleźć się w jadłospisie osoby cierpiącej na chorobę zwyrodnieniową stawów.
Dieta w chorobie stawów: błonnik, NNKT
W diecie staraj się uwzględnić też pełnoziarniste produkty zbożowe, grube kasze i pełnoziarniste makarony. Błonnik pokarmowy, który jest w warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych pomaga w utrzymaniu lub osiągnięciu prawidłowego wskaźnika masy ciała (BMI).
Bardzo istotne w diecie jest dostarczanie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wkomponuj w dietę orzechy, pestki i nasiona, oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany), ryby morskie. Kwasy Omega-3 mogą będą dobrze działać na stawy ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne.
Żywienie w chorobie: witaminy i minerały
Zdrowa dieta dostarcza także zalecane ilości witamin i składników mineralnych. W diecie w chorobie zwyrodnieniowej stawów szczególnie istotne są antyoksydanty takie jak: karotenoidy, witaminy E, C, A, cynk i selen. Znajdziesz je najczęściej w warzywach i owocach, orzechach, nasionach czy produktach zbożowych. Możesz więc na co dzień cieszyć się zdrowymi koktajlami owocowo-warzywnymi i tworzyć swoje ulubione kombinacje.
Sprawdź też tabletki z witaminami i minerałami.
Na układ ruchu dobrze wpływa czosnek i cebula, ze względu na zawarte w nich związki siarki. Śmiało więc przyprawiaj swoje dania czosnkiem, cebulą, a także kurkumą, anyżem, goździkami, imbirem, bazylią, chrzanem, majerankiem, cząbrem, miętą i szałwią. Przyprawy te wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwobrzękowe, co łagodzi dolegliwości bólowe stawów.
W aptece znajdziesz tez preparaty odżywcze do odżywiania w chorobie stawów. Są one oparte o siarczan glukozaminy i chlorowodorek glukozaminy. Mogą one poprawić funkcjonowanie stawów i zmniejszyć ich ból. Więcej na ten temat przeczytaj w artykule: Glukozamina na stawy. Kiedy wkomponować ją w dietę?
Produkty zakazane w diecie na chorobę zwyrodnieniową stawów
Jakie produkty nasilają dolegliwości związane ze stawami? Staraj się unikać czerwonego mięsa. Jedz tylko nieprzetworzone produkty mięsne, które są bogate w białko zwierzęce w stosunku 1:1 do białka pochodzenia roślinnego.
Oleje roślinne bogate w kwasy Omega-6 (olej kukurydziany, słonecznikowy) sprzyjają stanom zapalnym. Unikaj też produktów wysokoprzetworzonych (słodyczy, zup z torebek, chipsów, fast foodów, mąki z wysokiego przemiału). Takie produkty jedzone w dużych ilościach wpływają na wzrost masy ciała. A to obciąża stawy. Co więcej, produkty te sprzyjają tworzeniu się w organizmie wolnych rodników, nasilają stres organizmu i tym samym pogłębiają stan zapalny stawów.
Przy chorobie zwyrodnieniowej stawów uważaj też na mocną kawę, herbatę, alkohol w dużych ilościach, zwłaszcza podczas posiłków. Napoje z kofeiną obniżają przyswajalność białka, wapnia i składników mineralnych i witamin. Tym samym nie pomagając w leczeniu choroby zwyrodnieniowej.
Żeby zapobiegać chorobie zwyrodnieniowej stawów czy pomóc sobie w jej leczeniu, nie musisz sięgać po specjalistyczne żywienie medyczne. Wystarczy, że dokonasz tylko kilku zmian w swoim codziennym menu. Pamiętaj, zdrowa dieta i właściwie dobrana aktywność fizyczna mogą pomóc Ci wyciszyć stan zapalny w stawach, a przez to zmniejszyć też dolegliwości bólowe.