Kwas DHA w ciąży – dlaczego jest ważny? Jak go suplementować?
Kwas DHA odpowiada za kształtowanie układu nerwowego. Z tego względu kobiety w ciąży powinny zadbać o jego suplementację.
Spis treści
Dieta przyszłej mamy ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Udowodniono, że kwas dokozaheksaenowy (DHA) bierze udział m.in. w kształtowaniu układu nerwowego u dzieci w okresie prenatalnym. Suplementacja tego składnika jest więc zalecana szczególnie kobietom w ciąży. Sprawdź, jak suplementować kwas DHA w ciąży.
DHA dla kobiet w ciąży − dlaczego jest ważny?
Tłuszcze to składniki błon komórkowych w ludzkim ciele, w tym neuronów. Okres prenatalny to czas kształtowania się wszystkich układów, w tym układu nerwowego. Kwas DHA jest natomiast podstawowym składnikiem budującym mózg i siatkówkę oka, dlatego tak znaczące jest, aby w okresie płodowym oraz w pierwszych latach życia dziecka był dostarczany w odpowiednich ilościach. Szczególnie w 2. oraz 3. trymestrze, kiedy kształtuje się cały układ nerwowy, narząd wzroku i mowy, należy przestrzegać zaleceń dotyczących odpowiedniej podaży „witaminy” DHA w ciąży.
Wpływ kwasu DHA na przebieg ciąży
Udowodniono, że prawidłowy rozwój psychomotoryczny i poznawczy dziecka w życiu płodowym oraz w pierwszych latach życia związany jest ze spożyciem przez matkę DHA w ciąży. Fotoreceptory w siatkówce składają się głównie z tego składnika, dlatego ma on bezpośredni wpływ na ostrość widzenia oraz odbieranie bodźców. Jego prawidłowa podaż przyczynia się do odpowiedniej masy urodzeniowej, a także zmniejszenia ryzyka alergii u dziecka.
Kwas DHA w ciąży dobrze wpływa nie tylko na płód, ale i mamę. Kwasy omega obniżają ryzyko wystąpienia depresji u matki czy stanu przedrzucawkowego. Liczne badania pokazały, że odpowiednia ilość kwasu DHA w diecie przyszłej mamy zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu. Działa więc ochronnie na prawidłowy przebieg ciąży.
Zalecana dawka DHA w ciąży
Jak widzisz, nie tylko witaminy dla kobiet w ciąży są ważne w okresie prenatalnym. Ile DHA w ciąży należy przyjmować?
- Najnowsze zalecenia mówią o tym, aby przyszła mama przyjmowała kwas DHA w dawce co najmniej 200 mg na dobę.
- W przypadku kobiet jedzących małe ilości ryb, warto wprowadzić suplementację większej dziennej dawki (około 600 mg).
- Co więcej, ciężarnym, u których stwierdzono wysokie ryzyko przedwczesnego porodu, zaleca się wprowadzenie DHA w dawce 1000 mg na dobę.
Sprawdź popularne kategorie
Kwas DHA w ciąży - od kiedy zacząć go przyjmować?
Jeśli zastanawiasz się, od kiedy przyjmować kwas DHA w ciąży, to najlepiej rozpocząć suplementację w okresie przedkoncepcyjnym, czyli w momencie rozpoczęcia starań o dziecko. Kiedy planujesz zajść w ciążę, możesz przygotować swoje ciało na 9-miesięczną przygodę. Co więcej, odpowiedni stan odżywienia organizmu poprawia szansę na zajście w ciążę. W okresie karmienia piersią najlepiej nie zaprzestawać suplementacji kwasu DHA − można wtedy jednak sięgnąć po suplementy przeznaczone dla kobiet podczas laktacji.
Kwas DHA a ciąża − gdzie występuje?
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) zaliczany jest do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Egzogenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe to składniki odżywcze, których organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Oznacza to, że kwas DHA musi być dostarczany na odpowiednim poziomie wraz z dietą.
Niewielka ilość kwasu może być syntetyzowana w organizmie z kwasu ALA, czyli alfa-linolenowego, który także zaliczany jest do grupy omega-3. Kwas ALA znajdziemy między innymi w oleju lnianym, siemieniu lnianym, nasionach chia, orzechach włoskich, oleju rzepakowym. Jednak nawet przy wysokim spożyciu tych produktów, Twój organizm nie wytworzy odpowiednich ilości kwasów DHA i EPA (innego niezbędnego kwasu omega-3).
Jeżeli spożywasz tłuste ryby morskie przynajmniej 2 razy w tygodniu, to dostarczasz regularnie swojemu organizmowi odpowiednie ilości kwasu DHA. Do grupy ryzyka najbardziej narażonej na niedobory tego składnika należą:
- Kobiety w okresie przedkoncepcyjnym,
- Kobiety w ciąży i karmiące piersią,
- Niemowlęta i małe dzieci,
- Osoby na dietach roślinnych (weganie, wegetarianie) oraz niespożywające produktów bogatych w DHA.
Kwasy DHA w ciąży − uważaj na ryby!
Istotnym aspektem dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dzieci jest to, że ryby morskie mogą być zanieczyszczone. Miej na uwadze, że ryby drapieżne, które znajdują się na samej górze łańcucha pokarmowego, mają najwięcej zanieczyszczeń takich jak: rtęć, dioksyny, bifenyle.
Gatunki ryb, które nie są polecane dla kobiet w ciąży, to:
- rekin,
- tuńczyk,
- miecznik,
- łosoś bałtycki,
- szprot bałtycki.
Jednak spożywanie pozostałych gatunków ryb to nadal więcej korzyści dla zdrowia przyszłej mamy i dziecka, niż potencjalne ryzyko wystąpienia w nich zanieczyszczeń.
Suplementacja DHA w ciąży
Suplementacja jest wskazana też u wszystkich, którzy nie spożywają wystarczającej ilości porcji tłustych ryb morskich. Wtedy najlepiej wybierać preparaty przeznaczone dla osób dorosłych. Jeżeli jesteś na diecie roślinnej i nie spożywasz produktów odzwierzęcych, sięgaj po suplementy diety DHA bazujące na algach morskich. Na opakowaniu znajdziesz oznaczenie, że jest to produkt wegański.
Jaki kwas DHA w ciąży przyjmować?
Najlepiej skonsultuj to z lekarzem prowadzącym. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów przeznaczonych dla kobiet w ciąży, które dostarczają różne ilości tego składnika. Przy wyborze suplementu kieruj się indywidualnym zapotrzebowaniem ustalonym na podstawie powyższych kryteriów.
Kwas DHA zawarty w preparatach może pochodzić zarówno z ryb, jak i z alg morskich. Niezależnie od tego, czy jest to suplement roślinny, czy odzwierzęcy, będzie tak samo skuteczny i bezpieczny. Miej na uwadze, że w oleju rybim znajdziemy nie tylko kwas DHA, ale także kwas EPA należący do grupy kwasów omega-3. Kwas EPA (kwas eikozapentaenowy) ma także pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, w tym przebieg ciąży i rozwój płodu.
Najczęstsze pytania dot. kwasów DHA w ciąży
Poniżej prezentujemy odpowiedzi na często zadawane pytania dotyczące suplementacji DHA w ciąży.
Nie brałam DHA w ciąży – czy brak suplementacji zagraża zdrowiu dziecka?
Czy można przedawkować DHA w ciąży?
DHA w ciąży − co zapamiętać?
Prawidłowa ilość kwasu DHA w ciąży jest niezwykle ważna dla prawidłowego rozwoju płodu oraz dobrego samopoczucia przyszłej mamy. Jeżeli w okresie ciąży nie spożywasz tłustych ryb morskich lub nie dostarczasz DHA z innych źródeł, konieczne może okazać się włączenie suplementacji. Najlepiej skonsultuj to z lekarzem. Oprócz DHA ważną rolę w prawidłowym żywieniu organizmu ciężarnej odgrywają również inne kwasy omega-3.
Źródła:
- Zimmer M., Sieroszewski P., Oszukowski P. i wsp.,Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych, Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, 2020.
- Wierzejska R., Jarosz M., Wojda B. i wsp., Dietary intake of DHA during pregnancy: a significant gap between the actual intake and current nutritional recommendations, Rocz Panstw Zakl Hig, 2018.
- Walczewska A., Stępień T., Bewicz-Binkowska D., Zgórzyńska E., Rola kwasu dokozaheksaenowego w czynności komórek nerwowych, Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej, 2011.
- Zdrojewicz, Z., Adamek, M., Machelski, A., Wójcik, E., Wpływ kwasów tłuszczowych (omega) zawartych w rybach na organizm człowieka, Med. Rodz, 2015.