Dieta jelitowa – co jeść, a czego unikać przy zapaleniu jelit?
W przypadku pojawienia się objawów zapalenia jelit konieczna jest modyfikacja sposobu żywienia, która pomoże je złagodzić. Przedstawiamy główne zasady diety przy tych zaburzeniach!
Spis treści
W przebiegu przewlekłych schorzeń zapalnych jelit, m.in. chorobie Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, odpowiednio dobrana dieta pomaga łagodzić nieprzyjemne objawy takie jak bóle brzucha, biegunki, nudności i wymioty. W artykule prezentujemy najważniejsze informacje o diecie zalecanej przy tych zaburzeniach.
Jaką dietę stosować przy zapaleniu jelit?
Przewlekłe choroby zapalne jelit wymagają dostosowania sposobu żywienia do występowania okresu zaostrzenia lub remisji oraz konkretnych objawów pojawiających się u pacjenta w danym momencie. Duże znaczenie ma również indywidualna tolerancja niektórych pokarmów (np. mleka i jego przetworów). W czasie silnego rzutu konieczne może być stosowanie diety płynnej lub żywienia dojelitowego czy pozajelitowego. Taki rodzaj postępowania dietetycznego przeprowadza się pod kontrolą lekarską. W przypadku lekkiego lub umiarkowanego nasilenia objawów często modyfikuje się tylko regularny jadłospis pacjenta, by pomóc niwelować dolegliwości.
Ogólne zasady diety w okresie łagodnego zaostrzenia choroby zapalnej jelit można zebrać w kilka wskazówek.
- Spożywajod 4 do 6 posiłków dziennie. Zadbaj o ich regularność oraz niewielką jednorazową objętość.
- Stosuj dietę łatwostrawną – ogranicz spożycie błonnika pokarmowego i wybieraj sposoby obróbki produktów, które ułatwiają jego trawienie (postaw na gotowane i przetarte warzywa oraz owoce zamiast surowych, unikaj spożywania orzechów, wybieraj produkty zbożowe w wersji „jasnej” zamiast tych wyprodukowanych z mąki razowej).
- Dbaj o to, by posiłki zawierały produkty bogate w węglowodany (przede wszystkim produkty zbożowe) oraz białko (m.in. mięso, ryby, jaja) i były uzupełniane niewielkim dodatkiem tłuszczu.
- Pamiętaj o wystarczającym nawodnieniu organizmu – spożywaj około 4-6 szklanek wody dziennie, a po każdym epizodzie biegunki lub wymiotów dodatkowo zwiększ ilość wypijanych płynów. W przypadku silnych objawów pomocne może być również dodawanie elektrolitów dla dorosłych do wypijanej wody.
Sprawdź przykładowe preparaty elektrolitowe: suplement diety Dicodral 60, suplement diety Elektrolity Liofilizowana Woda Kokosowa Singularis Superior oraz proszek w saszetkach o smaku malinowym Olimp Hydratonic Med.
Rekomendacje dla pacjentów w okresie remisji objawów zapalenia jelit są niemal całkowicie zgodne z podstawowymi zasadami zdrowego żywienia. Najważniejszą różnicą jest potrzeba obserwowania reakcji organizmu na przyjmowane produkty – niektóre z nich mogą wywoływać objawy braku tolerancji. Typowo problematycznymi składnikami są nabiał oraz żywność bogata w błonnik pokarmowy. Nie oznacza to, że każda osoba z zapaleniem jelit powinna wykluczać je z jadłospisu. Dietę eliminacyjną zaleca się w przypadku występowania dolegliwości w odpowiedzi na spożywanie danego pokarmu.
W łagodzeniu objawów mogą pomóc również leki na biegunkę oraz leki przeciwwymiotne i na nudności. Często rekomendowane jest również stosowanie probiotyków dla dorosłych. Zobacz np. suplement diety SymbioLact Comp lub kapsułki Enteromax.
Co jeść przy zapaleniu jelit?
W okresie występowania łagodnych objawów zapalenia jelit warto stosować dietę opartą o produkty łatwostrawne. Listę tych artykułów spożywczych przedstawiliśmy w tabeli poniżej.
Grupa produktów | Produkty zalecane przy zapaleniu jelit |
Warzywa | W formie gotowanej: cukinia, dynia, pomidory bez skórki i pestek, szpinak, marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, bataty |
Owoce | W postaci gotowanej lub w formie musów albo przecierów: jabłka, banany, mango, brzoskwinie, morele, owoce jagodowe bez pestek |
Produkty zbożowe | Pieczywo pszenne jasne, suchary, kasza jaglana, kasza jęczmienna drobna, kuskus, ryż biały, makaron pszenny jasny, komosa ryżowa |
Produkty mleczne | Fermentowane produkty mleczne (w przypadku dobrej indywidualnej tolerancji): jogurt naturalny, kefir, maślanka |
Mięso | Chude rodzaje: kurczak i indyk bez skóry, królik, cielęcina, w mniejszych ilościach chude części wołowiny i wieprzowiny |
Ryby | Chude, np. dorsz, mintaj, pstrąg, sola |
Jaja | Najlepiej gotowane na miękko lub przygotowane w inny sposób bez dodatku tłuszczu |
Tłuszcze | W ograniczonych ilościach, najlepiej dodawane na surowo po zakończeniu gotowania potrawy: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, masło |
Desery | Kisiele, galaretki, dobrze rozgotowany pudding z tapioki, biszkopty |
Napoje | Woda niegazowana, słabe napary herbaty, soki naturalne bez miąższu (np. jabłkowy, najlepiej rozcieńczony wodą) |
Czego nie wolno jeść przy zapaleniu jelit?
W okresie występowania objawów zapalenia jelit konieczne jest unikanie spożywania:
- Warzyw kapustnych i cebulowych,
- Nasion roślin strączkowych (np. fasoli, ciecierzycy, soczewicy),
- Pełnoziarnistych produktów zbożowych,
- Nadmiaru tłuszczów, szczególnie w postaci poddawanej intensywnej obróbce termicznej,
- Produktów smażonych,
- Tłustego mięsa,
- Ostrych przypraw,
- Octu,
- Produktów wędzonych,
- Tłustych produktów mlecznych (np. śmietany, serów żółtych),
- Napojów gazowanych,
- Mocnej kawy i herbaty,
- Napojów energetyzujących,
- Kakao i czekolady,
- Alkoholu.
Dieta jelitowa – jadłospis
Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis dla osoby z zapaleniem jelit w okresie lekkiego rzutu choroby:
- Śniadanie: jajko gotowane na miękko, jasne pieczywo, szpinak duszony bez tłuszczu.
- II śniadanie: ugotowany na wodzie pudding z tapioki, podany z jogurtem naturalnym oraz musem z brzoskwini i cynamonu.
- Obiad: dorsz pieczony w pergaminie z warzywami korzeniowymi (marchewką, selerem, pietruszką), przyprawiony sokiem z cytryny i ziołami prowansalskimi, skropiony oliwą z oliwek, podany z kaszą kuskus.
- Podwieczorek: domowy kisiel z owoców jagodowych (bez pestek).
- Kolacja: zupa warzywna z ryżem i mięsem z kurczaka (sprawdź przepis poniżej).
Od dłuższego czasu towarzyszy Ci złe samopoczucie? Dowiedz się, jakimi zmianami w organizmie może być to spowodowane.
Przepis na zupę warzywną z ryżem Ewy Antoniak
Wypróbuj przepis na zupę warzywną z ryżem, która sprawdzi się jako element diety osoby z zapaleniem jelit w okresie łagodnego zaostrzenia objawów.
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 3-4
Składniki:
- 2 l wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka, korzeń
- 1/8 selera
- 2 ziemniaki
- 1 noga z kurczaka
- 5 łyżek ryżu
- 2 łyżki koperku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- Przyprawy: kurkuma, lubczyk, papryka słodka, sól
Przygotowanie:
- Warzywa umyj i obierz.
- Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Ziemniaka pokrój w kostkę.
- Koperek posiekaj drobno.
- Wlej do garnka 2 l wody i włóż do środka mięso, 2 liście laurowe i 2 ziarenka ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
- Do garnka dorzuć marchewkę, pietruszkę, selera i ryż. Gotuj przez 20 minut.
- Następnie dorzuć ziemniaki. Zupa będzie gotowa, kiedy zmiękną.
- W międzyczasie przypraw zupę kurkumą, lubczykiem, papryką słodką i solą.
- Na koniec dodaj do zupy koperek.
- Zupę podawaj z pokrojonym na drobne części mięsem z kurczaka (bez skóry).
Co warto pamiętać o diecie przy zapaleniu jelit? Podsumowanie
Przy przewlekłych chorobach zapalnych jelit w okresie łagodnego zaostrzenia zaleca się stosowanie diety łatwostrawnej, opartej na produktach nieobciążających przewodu pokarmowego. Przy planowaniu jadłospisu warto kierować się wskazówkami opisanymi w artykule. Jednocześnie ważne jest, by obserwować reakcje organizmu na przyjmowany pokarm i zasady diety dostosowywać do indywidualnej tolerancji.
Sprawdź również istotne informacje o wywołującej podobne objawy jak nieswoiste zapalnie jelit grypie żołądkowej oraz biegunce podróżnych.
Źródła:
- Nagel P., Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego w okresie remisji, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-pokarmowego/zalecenia-dietetyczne-dla-pacjentow-z-wrzodziejacym-zapaleniem-jelita-grubego-w-okresie-remisji/ [dostęp 21.05.2023 r.]
- Baczewska Mazurkiewicz D., Rydzewska G. (2011), Problemy żywieniowe pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit, Przegląd Gastroenterologiczny, 6(2): 69-77, https://www.termedia.pl/Problemy-zywieniowe-pacjentow-z-nieswoistymi-chorobami-zapalnymi-jelit,41,16567,0,0.html [dostęp 21.05.2023 r.]
- Borys-Iwanicka Agnieszka (2018) Dieta w nieswoistych chorobach zapalnych jelit, W: Dieta w chorobach przewodu pokarmowego u dzieci, red. Elżbieta Krzesiek, Wrocław 2018, Wrocławskie Wydawnictwo Naukowe Atla 2, 95-107