Zioła na obniżenie cukru we krwi – które gatunki warto stosować?
W przyrodzie nie brakuje gatunków, które obniżają poziom cukru we krwi i przeciwdziałają cukrzycy, poprawiają metabolizm i zmniejszają indeks glikemiczny. Jakie zioła na podwyższony cukier są najlepsze?
Spis treści
Zbyt wysoki poziom cukru we krwi objawia się m.in. zmęczeniem, osłabieniem, sennością i często odczuwalnym pragnieniem. W dłuższej perspektywie prowadzi do występowania groźnych chorób, dlatego należy zaradzić temu od razu. W sukurs przychodzą m.in. krajowe i egzotyczne rośliny lecznicze. Jakie zioła na obniżenie cukru we krwi są najskuteczniejsze?
Zioła na wysoki cukier a cukrzyca
Zioła na podwyższony cukier traktuje się wspomagająco dla konwencjonalnych metod leczenia. Nie gwarantują wyleczenia cukrzycy, ale mogą osłabić objawy hiperglikemii, poprawić samopoczucie, usprawnić funkcjonowanie organizmu, w tym metabolizm węglowodanów i tłuszczów. Wśród roślin leczniczych, które mają takie właściwości, nie brakuje chwastów, krajowych drzew i krzewów, a także gatunków egzotycznych. Z czego korzystać? Najlepsze zioła na obniżenie cukru zostały opisane w dalszej części artykułu.
Sprawdź, jak obniżyć cukier we krwi.
Zioła na obniżenie poziomu cukru, które są chwastami
W naturze występuje wiele roślin pozytywnie wpływających na organizm człowieka, także w aspekcie metabolizmu. Niektóre z nich są niepożądane z perspektywy ogrodnika czy rolnika, za to należą do najcenniejszych gatunków wykorzystywanych przez zielarzy. Takie zioła na obniżenie poziomu cukru we krwi to mniszek lekarski i pokrzywa zwyczajna.
- Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – ma wieloobszarowe działanie usprawniające metabolizm. Surowcami są korzeń oraz ziele. Roślina przyśpiesza przemianę materii i ułatwia trawienie produktów, które zawierają węglowodany. Obniża indeks glikemiczny pokarmów. Zawiera inulinę – prozdrowotny wielocukier regulujący poziom cukru we krwi. Działa żółciopędne i żółciotwórczo. Jednocześnie posiada inną cenną właściwość – obniża poziom cholesterolu we krwi.
- Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) – w celach leczniczych najczęściej stosuje się liść pokrzywy. Jest znany z właściwości moczopędnych i detoksykacyjnych. Do ważniejszych funkcji zalicza się regulowanie poziomu cukru we krwi. Pośrednio wpływa na ograniczenie stresu oksydacyjnego, co może być pomocne przy powikłaniach cukrzycy typu II. Regularne picie naparów z pokrzywy zaopatruje organizm w żelazo.
Krajowe drzewa i krzewy, które pomogą w obniżeniu cukru
Z polskich drzew i krzewów szczególnie wartościowe zioła na obniżenie cukru we krwi to: morwa biała, jałowiec pospolity oraz bez czarny. Można spożywać je w formie naturalnych leków (przyjmujących postać tabletki na cukrzycę), suplementów lub dodatków w kuchni.
- Morwa biała (Morus alba) – liście morwy białej są stosowane w tradycyjnej medycynie chińskiej m.in. na obniżenie wysokiego ciśnienia oraz poziomu cholesterolu. Badania wykazały, że surowiec sprawdza się również w regulowaniu poziomu cukru. Jednym z najważniejszych związków jest DNJ (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina), który spowalnia rozkład skrobi znajdującej się w pokarmie na cukry proste. To z kolei obniża poposiłkową hiperglikemię. Inny istotny związek aktywnie czynny to kwercetyna. Liście morwy wchodzą w skład herbatek dla cukrzyków. Sprawdź właściwości lecznicze morwy białej.
- Jałowiec pospolity (Juniperus communis) – owoce nazywane szyszkojagodami to nie tylko ceniona przyprawa (zwłaszcza do mięs, np. dziczyzny), ale także surowiec zielarski. W medycynie naturalnej służą do obniżania poziomu cukru. Usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego. Najważniejszym składnikiem jest olejek eteryczny zawierający liczne terpeny. Nie powinno się stosować go w nadmiarze, np. codziennie, gdyż może podrażniać drogi pokarmowe.
- Bez czarny (Sambucus nigra) – kwiaty i owoce pospolitego krzewu traktuje się jako naturalne „wszechleki”. Bardziej wartościowy w tym aspekcie jest kwiat. Surowce mają działanie hipoglikemiczne, czyli obniżają poziom cukru we krwi. To zioła na cukier, z których mogą korzystać nawet kobiety w ciąży. Wspomagają leczenie cukrzycy, a dodatkowo usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego. Bez czarny stanowi skarbnicę związków aktywnie czynnych pozytywnie wpływających na organizm.
Egzotyczne zioła na obniżenie cukru
Z roślin egzotycznych na wysoki poziom cukru warto stosować korę cynamonu oraz spożywać balsamkę ogórkowatą.
- Cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum) – znany głównie jako przyprawa do ciast, deserów i napojów. Zawiera przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca. Wspomaga trawienie i może obniżać poziom cukru we krwi. Zwiększa produkcję insuliny. To jeden z najważniejszych gatunków w medycynie ajurwedyjskiej. Przy zakupie trzeba upewnić się, czy na pewno kupujemy powyższy gatunek. Częściej dostępny jest bardziej aromatyczny chiński cynamon wonny (Cinnamomum cassia), który ma słabsze właściwości lecznicze. Nie powinno się go stosować go przy cukrzycy.
- Balsamka ogórkowata (Momordica charantia) – to pnącze wytwarzające owoce o wyglądzie ogórków i powierzchni kojarzącej się z awokado. Warzywo nazywane „gorzkim ogórkiem” na polskim rynku wciąż jest mało popularne. Charakteryzuje się niską zawartością cukrów i poleca się je cukrzykom. Jest jednocześnie środkiem wspomagającym leczenie cukrzycy. Wykazuje dużą aktywność w obniżaniu poziomu cukru we krwi i w moczu.
Sprawdź również 7-dniowy jadłospis dla cukrzyka seniora!
Dodatkowo warto korzystać z wielu innych roślin leczniczych takich jak:
- rutwica lekarska (ziele),
- fasola (owocnia),
- poziomka pospolita (liście),
- kozieradka pospolita (nasiona),
- borówka czernica (liście)
- oraz szałwia lekarska (ziele).
Można także tworzyć mieszanki złożone z kilku ziół.
Sprawdź też witaminy dla diabetyków.
Jak stosować zioła obniżające poziom cukru we krwi?
Zioła na wysoki cukier można stosować codziennie, z pewnymi wyjątkami (dotyczy jałowca). Najczęściej przyrządza się je w postaci naparów parzonych jak herbaty.
- Kwiaty bzu czarnego dodatkowo służą do sporządzania soków, oranżady i syropów, a także jako dodatek spożywczy.
- Owoce jałowca i kora cynamonu (zmielona) to cenione przyprawy.
- Pokrzywę można dodawać do zup i sosów, a liście mniszka do sałatek.
- Balsamkę w celach leczniczych najlepiej jeść na surowo, wtedy nie traci cennych właściwości.
Dobrym, wygodniejszym sposobem dbania o zdrowie jest korzystanie z suplementów diety – preparatów ziołowych - opartych na bazie powyższych roślin oraz gotowych mieszanek ziołowych. Mają różnorodną formę – od suszu, po pastylki, tabletki i soki.
Zioła na podwyższony cukier – podsumowanie
Zioła obniżające cukier we krwi są cennym wsparciem w leczeniu cukrzycy i przy ogólnym obniżaniu poziomu cukru we krwi. Nie działają tak szybko jak konwencjonalne leki i preparaty regulujące poziom cukru, ale w przeważającej większości przypadków nie wykazują żadnych skutków ubocznych. Stosuje się je długoterminowo – profilaktycznie i doraźnie.
Źródła:
- Senderski M.E.; Prawie wszystko o ziołach; Podkowa Leśna 2007; Wydawca M. E. Senderski.
- Giermaziak W.; Fryzowska-Chrobot I.; Właściwości lecznicze bzu czarnego (Sambucus nigra); Forum Bibl. Med; 2017; R. 10 nr 1 (19).