Dieta Gersona – sposób na wyleczenie organizmu?

29. 7. 2019 · 4 minuty czytania

Czym jest dieta Gersona? Komu się ją poleca? Czy czasowe ograniczenie menu do warzyw i owoców jest bezpieczne dla osób cierpiących na nowotwory? Sprawdź!

Izabela Daniel
Izabela Daniel
Dieta Gersona – sposób na wyleczenie organizmu?

Dieta Gersona to terapia przedstawiana jako jedna metod walki z nowotworem. Prawda jest jednak taka, że wcale nie pomoże ona w walce z tą okrutną chorobą, a jedynie może zaszkodzić. Nie jest to tylko moje zdanie. Takie zdanie podziela również wiele instytucji naukowych, między innymi National Cancer Institute. Czemu nie warto stosować się do zaleceń terapii Gersona?

Terapia Gersona − historia

Terapia Gersona powstała w celu leczenia raka i innych chorób. Terapię Gersona opracował w XX w. niemiecki lekarz Max Gerson, który przez wiele lat próbował udowodnić jej pozytywny wpływ na walkę z rakiem. Bez skutku.

Sam był jednak zdania, że terapia działa i od tamtego czasu stała się bardzo popularna. Max Gerson uważał, że rak jest chorobą całego organizmu, a guz, który powstaje, jest jedynie objawem.

Według Gersona najlepszym sposobem jest oczyszczenie organizmu, między innymi poprzez szerokie eliminacje pokarmowe i spożywanie dużej ilości soków. Gdy Max Gerson zmarł, szerzeniem jego terapii zajęła się jego córka Charlotte Gerson i w ten sposób powstał Gerson Institute. Terapia Gersona jest popularna do dziś.

Sprawdź też, jak wygląda dieta na nadciśnienie.

terapia gersona

    Dieta Gersona − zasady

    Terapia Gersona opiera się na 3 filarach: ścisłej diecie, wspomagających suplementach i regularnym stosowaniu lewatyw.

    „Odtruwająca” dieta ma rzekomo odbudować układ odpornościowy. Dieta ta jest wspomagana przez suplementy (między innymi enzymy trzustkowe i surowe ekstrakty z wątroby), które mają wspomóc organizm w tych procesach. Oprócz diety wskazane w terapii są również elementy oczyszczania na zasadzie lewatyw z kawy.

    Dieta Gersona − jadłospis

    Jako dietetyk skupię się przede wszystkim na tym filarze. Jadłospis diety Gersona na początku terapii jest ściśle wegetariański. Wszystko byłoby w porządku, gdyby opierał się on na czymś więcej niż warzywa, owoce i soki z nich wytwarzane. Owszem, warzywa i owoce stanowią podstawę zdrowej diety, ale jedząc tylko je nie dostarczymy organizmowi wszystkich niezbędnych składników do życia, a tym bardziej do walki z ciężką chorobą, która wpływa na cały organizm chorego. Dozwolone jest czasem stosowanie oleju lnianego jako źródła witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

    Sprawdź też podstawowe zasady diety trzustkowej.

    dieta gersona jadłospis

     

    W książce napisanej przez córkę Maxa Gersona jest wypisana lista produktów spożywczych przeciwwskazanych.

    Do zabronionych produktów należą między innymi:

    • rośliny strączkowe (więc nawet nie mamy białka roślinnego),
    • awokado,
    • jagody,
    • ogórki,
    • wszystkie produkty przetworzone,
    • alkohol,
    • słodycze,
    • nabiał,
    • wszystkie mąki,
    • tłuszcze (poza olejem lnianym),
    • grzyby,
    • orzechy,
    • cytrusy,
    • ananasy,
    • sól,
    • soda,
    • cukier,
    • soja,
    • a nawet woda do picia.

    Produktów zabronionych jest nawet więcej. Oprócz zabronionych produktów całkowicie, są również takie które są zabronione tylko czasowo. Do tej grupy należą: masło, biały ser, jaja, ryby, mięso, jogurt i inne przetwory mleczne po fermentacji.

    Poza tym terapia zabrania stosowania różnych kosmetyków, środków czystości itp., ale wykracza to poza moją rolę.

    W terapii Gersona zalecane jest stosowanie soków, które muszą być wytwarzane jedynie przez specjalnie do tego stworzoną wyciskarkę, która kosztuje kilka tysięcy dolarów. Inne wyciskarki według autorów diety nie są odpowiednie. Soki te powinny być wypijane co godzinę przez 13 godzin w ciągu dnia. Żywność, która jest dozwolona powinna być przygotowywana w specjalny sposób. Zalecane jest stosowanie tylko żeliwnych garnków i patelni.

    Sprawdź też, na czym polega dieta kopenhaska.

    dieta gersona co wolno jeść

    Dieta Gersona − za i przeciw

    Dieta ta jest bardzo restrykcyjna. Nie da się wypisać rzeczy, które mogą być za lub przeciw diecie Gersona. Dieta i terapia nie powinny być stosowane przez osoby chorujące na nowotwory, ani nawet przez osoby zdrowe.

    Przede wszystkim dieta ta jest bardzo, ale to bardzo niedoborowa. Nie wiem, czy wiesz, ale jednym z bardzo istotnych czynników żywieniowych u chorych na nowotwory pogarszających istotnie ich stan jest coś takiego jak niedożywienie. Dotyka ono wysoki odsetek chorych i warunkuje przeżywalność i jakość życia chorego. W niedożywieniu rolę odgrywa wiele czynników, ale głównym z nich jest odpowiednie spożycie białka, którego brak jest w terapii Gersona (w sumie braków jest dużo więcej).

    Osobiście bardzo dobrze zdaję sobie sprawę z powodów, dla których osoby chore i ich rodziny szukają alternatyw w leczeniu. Chcemy pomóc bliskim jak najlepiej się da, a gdy widzimy jak słabną to sięgamy po różne metody. Niestety, alternatywne metody bardzo często nie są one pomocne. Mogą wyrządzić bardzo dużo szkód. Diety alternatywne w leczeniu nowotworów nie zastąpią odpowiedniego zadbania o jak najlepsze odżywienie organizmu osoby chorej. Najważniejsze jest, żeby chory miał odpowiednią podaż energii, białka czy witamin i składników mineralnych. Wtedy będzie mógł walczyć z chorobą i nie przegrać tej walki ze względu na ogromne osłabienie.

    dieta gersona za i przeciw

     

    Na zakończenie dodam tylko, że zasady diety nie zostały szczegółowo opisane specjalnie. Nie ma żadnych wskazań do stosowania diety i terapii Gersona. Stwarzają one ryzyko pogorszenia zdrowia pacjenta i nie są zalecane przez żadne instytucje naukowe. Wyniki badań, które miałyby hipotetycznie udowodnić skuteczność terapii Gersona zostały przedstawione przez Gerson Institute, ale nie zostały uznane za odpowiednio przeprowadzone i ostatecznie wciąż brak jest jakichkolwiek dowodów, aby warto było się do nich stosować.

      Więcej artykułów na ten temat

      O autorze
      Izabela Daniel
      Izabela Daniel
      Jestem dietetykiem i współtworzę bloga o zdrowym odżywianiu i gotowaniu „Easy with food”. Od ponad 7 lat moją pasją jest zdrowe żywienie, ponieważ jest ono jednym z najważniejszych sposobów profilaktyki wielu chorób. Wierzę, że wprowadzając proste zmiany w codzienności, każdy z nas może zapobiec wielu schorzeniom, dlatego moją misją jest pomoc innym w osiągnięciu tego celu.
      Przeczytaj więcej od tego autora
      O autorze
      Izabela Daniel
      Izabela Daniel
      Jestem dietetykiem i współtworzę bloga o zdrowym odżywianiu i gotowaniu „Easy with food”. Od ponad 7 lat moją pasją jest zdrowe żywienie, ponieważ jest ono jednym z najważniejszych sposobów profilaktyki...
      Przeczytaj więcej od tego autora