Nietolerancja fruktozy – co oznacza?
Nietolerancja fruktozy najczęściej wymaga wprowadzenia diety eliminacyjnej. Sprawdź, jakie objawy wywołuje i jak sobie z nią poradzić!
Spis treści
Nietolerancja fruktozy to zaburzenie pokarmowe związane albo z problemami z jej wchłanianiem z przewodu pokarmowego, albo z metabolizmem wątrobowym. Przypadłość ta może dawać uciążliwe i niebezpieczne dla zdrowia objawy, dlatego koniecznie dowiedz się, jak skutecznie ją zdiagnozować i kontrolować.
Na czym polega nietolerancja fruktozy?
W przypadku owej nietolerancji pokarmowej po zjedzeniu pożywienia zawierającego fruktozę u chorego pojawiają się różne niekorzystne objawy mające źródło głównie w układzie pokarmowym. Składnik ten jest dwucukrem popularnie występującym w owocach oraz wielu produktach przetworzonych.
Pod pojęciem nietolerancji fruktozy mogą kryć się dwie, różne ze względu na swoją przyczynę, przypadłości. Pierwsza z nich to o wiele częściej występująca wrodzona nietolerancja, czyli fruktozemia, a druga to zespół złego wchłaniania fruktozy.
Fruktoza – nietolerancja i jej przyczyny
W zależności od rodzaju nietolerancji jej przyczyny mogą być różne. Fruktozemia ma podłoże genetyczne i polega na zbyt małej ilości lub wręcz braku enzymu odpowiedzialnego za metabolizm fruktozy w wątrobie, którym jest aldolaza fruktozo-1-fosforanowa. Na skutek mutacji genetycznej dochodzi do zmian w DNA kodującym jego prawidłową strukturę.
Deficyt tego czynnika sprawia, że pierwiastek nie rozkłada się prawidłowo w wątrobie. Wskutek tego pośrednie metabolity jej rozkładu (fruktozo-1-fosforan) nie mogą być ostatecznie przetworzone, dlatego też nadmiernie gromadzą się w komórkach tego narządu, doprowadzając z czasem do zaburzeń jego działania. Na szczęście choroba ta jest stosunkowo rzadka, co wynika z faktu, że aby kolejne pokolenie na nią zachorowało, musiałoby odziedziczyć wadliwą kopię genu od obojga rodziców.
Natomiast zespół złego wchłaniania fruktozy jest, jak sama nazwa mówi, wynikiem problemów z przyswajaniem tego dwucukru. Na skutek niedoboru lub całkowitego braku białka, które ma za zadanie przenieść fruktozę przez błonę komórkową w procesie jej przyjmowania z układu pokarmowego, dochodzi do zaburzeń wchłaniania.
W wyniku tego część lub cała porcja spożytego cukru, zamiast być wchłonięta i ulec metabolizmowi w wątrobie, przechodzi do dalszych partii układu pokarmowego. Wraz z treścią pokarmową przesuwa się do jelita grubego, gdzie jest fermentowana przez bytujące tam bakterie. Na skutek tego procesu powstają gazy i substancje wpływające na ciśnienie osmotyczne wewnątrz jelita. Wszystko to dodatkowo podrażnia jego ścianę.
Zespół złego wchłaniania fruktozy bardzo często współistnieje z chorobami takimi jak zespół jelita drażliwego (przeczytaj także: Życie z zespołem jelita drażliwego [LECZENIE]) czy nietolerancja laktozy (sprawdź również: Alergia na nabiał. Objawy, które pojawiają się po zjedzeniu sera).
Nietolerancja fruktozy: objawy
W związku z innymi przyczynami i przebiegiem obu postaci problemów z trawieniem tego składnika ich symptomy także będą się różnić.
Objawy nietolerancji fruktozy wynikające z braku enzymu rozkładającego jej metabolity w wątrobie to m.in.:
- powiększenie wątroby (zapoznaj się z naszym artykułem: Regeneracja wątroby: jak szybko usprawnić pracę wątroby?),
- krwotoki (przekonaj się, Czy częste krwawienie z nosa może oznaczać ciężką chorobę?),
- żółtaczka,
- hipoglikemia i jej objawy (senność, skłonność do omdleń, apatia; sprawdź: Apatia − niepokojący objaw może oznaczać chorobę!),
- niechęć do słodkich posiłków.
Wczesne reagowanie i diagnoza zaburzenia jest w stanie uchronić chorego przed nieodwracalnymi zmianami w wątrobie i nerkach. Podstawę postępowania stanowi wyeliminowanie z diety produktów zawierających fruktozę.
Co ciekawe, zwykle przypadłość diagnozuje się u małych dzieci dopiero wtedy, kiedy do ich diety wprowadzone zostaną pierwsze pokarmy owocowe czy warzywne. Wynika to z faktu, że mleko kobiet karmiących nie ma w składzie fruktozy. Dlatego jeśli karmisz swoją pociechę wyłącznie nim, nie będzie mieć objawów nietolerancji. W przypadku maluchów otrzymujących mieszanki dosładzane sacharozą objawy pojawią się od razu po ich podaniu.
Objawy zespołu złego wchłaniania fruktozy związanego z niedoborem białka transportowego w ścianach układu pokarmowego, to przede wszystkim:
- wzdęcia (przeczytaj także: Najskuteczniejsze zioła na zaparcia i wzdęcia – jak zwalczać nieprzyjemne dolegliwości trawienne?),
- bóle brzucha,
- biegunki (sprawdź też: Biegunka u osób starszych – co należy wiedzieć?),
- nudności i wymioty (zapoznaj się z naszym tekstem: Nudności po jedzeniu – ciąża, zatrucie pokarmowe czy stres?),
- brak apetytu (dowiedz się więcej: Brak apetytu u dzieci i nastolatków. Z czego może wynikać?),
- zaburzenia masy ciała.
Charakterystyczne dla problemów z wchłanianiem tego składnika jest to, że objawy ze strony układu pokarmowego pojawiają się po niedługim czasie od spożycia posiłków w nią bogatych. Dodatkowo w zależności od poziomu nietolerancji, czyli ilości, w jakiej ono występuje lub jak duży jest brak białka transportowego, symptomy mogą mieć różny stopień nasilenia i występować już po niewielkiej dawce fruktozy albo dopiero po obfitej, owocowej przekąsce.
Nietolerancja fruktozy: badania, które warto wykonać
W celu odpowiedniej diagnozy nietolerancji o podłożu genetycznym albo wykonaj badanie sprawdzające aktywność enzymu aldolazy fruktozo–1–fosforanowej w wątrobie, albo przeprowadź test obciążenia fruktozą. Inną metodą będzie poddanie się badaniom genetycznym, ukierunkowanym na wykrywanie najczęstszych mutacji genu kodującego kluczowy w przemianie fruktozy enzym.
W przypadku podejrzenia zespołu złego wchłaniania pierwiastka w celu skutecznej diagnostyki zaleca się wodorowy test oddechowy. Polega na doustnym przyjęciu odpowiedniej dawki fruktozy, a na dalszym etapie mierzeniu poziomu wodoru w wydychanym przez badanego powietrzu. Metoda ta pozwala określić problem z wchłanianiem składnika, ponieważ u ludzi z jego nietolerancją odnotowuje się podniesiony poziom wodoru w oddechu w porównaniu do zdrowych osób.
Co jeść a czego nie przy nietolerancji fruktozy?
Dieta przy nietolerancji fruktozy to podstawowa i jedyna forma terapii. Jeśli masz problemy z jej wchłanianiem, spożywaj produkty zawierające ten cukier jedynie w ograniczonych ilościach, których wielkość uzależniona jest od stopnia zaburzenia. Natomiast w przypadku fruktozemii nawet mała ilość dwucukru w jadłospisie powoduje odkładanie się kolejnych metabolitów w komórkach wątroby i negatywnie wpływa na Twoje zdrowie. W takich przypadkach musisz kategorycznie wykluczyć ów składnik ze swojego codziennego menu.
Jakich produktów zatem powinieneś się wystrzegać?
- W przypadku fruktozemii niestety naprawdę wielu. Taka diagnoza wymaga konsultacji z dietetykiem i stosowania się do rygorystycznych zaleceń żywieniowych.
- Natomiast w przypadku złego wchłaniania unikaj przede wszystkim owoców. Wyjątkowo bogate w ten dwucukier są jabłka, gruszki, arbuzy oraz winogrona (także rodzynki). Dużo fruktozy znajduje się również w sokach owocowych i produktach słodzonych syropem glukozowo–fruktozowym. To bardzo popularny środek dodawany do przetworzonej żywności, więc przy zakupach zwracaj uwagę na skład wypisany na etykietach kupowanych artykułów.
Pamiętaj, aby wystrzegać się sacharozy, która w organizmie rozpada się na glukozę i fruktozę. Zrezygnuj więc z produktów słodzonych cukrem czy miodem. Co ciekawe, w przypadku problemów z jej wchłanianiem bardzo często objawy nietolerancji pojawiają się po spożyciu posiłków, w których stanowi główny cukier. Symptomy nie są jednak nasilone, jeśli ilość zawartej w nich fruktozy i glukozy jest podobna. Dlatego też zazwyczaj spożycie sacharozy nie wiąże się z tak dużymi zaburzeniami trawienia jak zjedzenie owoców wysokofruktozowych. Dowiedz się również: Ksylitol, stewia, syrop z agawy... Czym zastąpić cukier?.
Nietolerancja fruktozy a kuracja lekami
Jeśli masz problemy ze wchłanianiem fruktozy, pomoże Ci kuracja niektórymi preparatami doustnymi. Cynk w tabletkach, kojarzony głównie z pielęgnacją włosów, skóry i paznokci, wspomaga prawidłową syntezę DNA i uzupełnia niedobory tego pierwiastka. Występują one właśnie przy zaburzeniach odżywiania czy braku apetytu, charakterystycznych dla problemów z prawidłowym przyjmowaniem tytułowego składnika.
W przypadku nietolerancji fruktozy na skutek zaburzeń funkcjonowania flory bakteryjnej zwykle pojawia się niedobór syntetycznej formy witaminy B9, dlatego zaopatrz się też w suplementy diety z kwasem foliowym. Nietolerancja fruktozy często występuje wraz z innymi, wspomnianymi już wcześniej schorzeniami. Możesz zminimalizować ich objawy, stosując tabletki na nietolerancję laktozy oraz leki na zespół jelita drażliwego.
Co powinieneś zapamiętać o nietolerancji fruktozy?
Podsumowując, organizm może mieć problemy zarówno z prawidłowym wchłanianiem fruktozy, jak i jej metabolizmem. W zależności od rodzaju problemu i jego przyczyn towarzyszą mu różne objawy, które albo pojawiły się już w wieku wczesnodziecięcym, albo doskwierają tylko po niektórych posiłkach. W zależności od podejrzeń wykonuje się badania laboratoryjne, aby postawić prawidłową diagnozę.
Jeśli jesteś uczulony na fruktozę, powinieneś zgłosić to zarówno podczas spożywania posiłków poza domem, jak i w przypadku hospitalizacji, gdyż cukier ten bywa również używany w niektórych wlewach w okresach okołooperacyjnych. Na co dzień dbaj przede wszystkim o odpowiednią dietę i unikaj spożywania m.in. owoców takich jak jabłka, gruszki czy winogrona oraz produktów słodzonych cukrem lub miodem. W celu zwiększenia skuteczności diety skonsultuj swój jadłospis ze specjalistą.
Źródła:
- Gomara, R.E.; Halata, M.S.; Newman, L.J. i in. Fructose intolerance in children presenting with abdominal pain. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. R. 2008, t. 47, nr 3, s. 303–308.
- Fernández-Bañares, F.; Rosinach, M.; Esteve, M. i in. Sugar malabsorption in functional abdominal bloating: a pilot study on the long-term effect of dietary treatment. Clinical Nutrition. R. 2006, t. 25, nr 5, s. 824–831.
- Wasserman, D.; Hoekstra, J.H.; Tolia, V. i in. Molecular analysis of the fructose transporter gene (GLUT5) in isolated fructose malabsorption. The Journal of Clinical Investigation. R. 1996, t. 98, nr 10, s. 2398–2402.
- Riby, J.E.; Fujisawa, T., Kretchmer, N. Fructose absorption. The American Journal of Clinical Nutrition. R. 1993, t. 58, nr 5, s. 7488–7538.
- Sibley, E. Carbohydrate intolerance. Current Opinion in Gastroenterology. R. 2004, t. 20, nr 2, s. 162–167.