Koper włoski – jakie ma właściwości? Jak go wykorzystywać w kuchni i domowej apteczce?

24. 2. 2021 · 7 minut czytania

Koper włoski to naturalny lek i cenione warzywo przyprawowe. Ma wszechstronne zastosowanie, np. pomaga zwalczać kolkę u noworodków i pobudza laktację. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Aleksandra Dziura
Aleksandra Dziura
Koper włoski – jakie ma właściwości? Jak go wykorzystywać w kuchni i domowej apteczce?

Koper włoski, znany również jako fenkuł (Foeniculum vulgare), to wzmacniające smak potraw cenione warzywo, a także naturalny lek o wszechstronnym zastosowaniu. W zależności od potrzeb wykorzystuje się zgrubiałe, mięsiste bulwy, delikatne liście bądź nasiona kopru włoskiego. Jakie dokładnie ma koper włoski działanie i jak efektywnie z niego korzystać?

Koper włoski dawniej a dziś

Koper włoski to roślina wykorzystywana przez człowieka od tysięcy lat. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. W starożytnej Grecji i Rzymie stosowano go m.in. na kolkę. Jego nasiona były cenione przez gladiatorów. Wcieranie wyciągu miało wzmocnić mięśnie przed walką. Kobiety natomiast spożywały tę roślinę przeciwko otyłości. Z kolei w średniowieczu koper włoski jadano w czasie Wielkiego Postu dla zaspokojenia głodu.

Podstawowe informacje o koprze włoskim
Znana także jako: fenkuł, koper lekarski, fenkel
Zastosowanie i działanie:na laktację, niestrawność, infekcje, właściwości wykrztuśne, rozkurczowe, poprawa kondycji  skóry i włosów
Koper włoski a alergia: tak, przy dłuższym stosowaniu
Ciąża i karmienie piersią: wymagana wcześniejsza konsultacja z lekarzem

Fenkuł doczekał się nawet swojego miasta. Gdy w 1418 r. Portugalczycy po raz pierwszy postawili stopę na Maderze, poczuli, że powietrze wypełnione jest intensywną, anyżową wonią kopru. Zakładając miasto, nazwali je Funchal (od portugalskiej nazwy rośliny – funcho).

Koper włoski dawniej a dziś

Koper włoski – właściwości lecznicze

Koper włoski ma szereg właściwości leczniczych.Najczęściej wykorzystuje się jego owoce oraz nasiona.

Ciekawostka
Powszechnie wiadomo, że koper włoski na zaparcia i wzdęcia pomaga skutecznie, stąd uznaje się go za jeden z najpopularniejszych, naturalnych leków na te dolegliwości układu pokarmowego.

Na tym nie kończy się jednak prozdrowotne działanie kopru włoskiego.

Zobacz, najskuteczniejsze zioła na zaparcia i wzdęcia.

Jakie witaminy ma koper włoski?

Koper włoski jest bogaty w witaminy, m.in. w witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Poniższa tabela przedstawia zawartość związków i witamin w fenkule.

Grupa związków biologicznie czynnych w owocach kopru włoskiego
Witaminy: A, C, B1, B2, B3
Flawonoidy:glikozydy kwercetyny i kemferolu, rutyna
Sterole:stigmasterol
Związki mineralne:potas, fosfor, żelazo, cynk, sód, magnez, wapń   
Olejki:anetol, fenchon, α-pinen, limonen
Glicerydy kwasów tłuszczowych: 
oleinowy, petroselinowy, linolowy, palmitynowy

 

Sprawdź popularne kategorie

Koper włoski – zastosowanie

Na co pomaga koper włoski? Składnik ten ma wiele zastosowań. Ze względu na jego prozdrowotne właściwości stosuje się go m.in. by pozbyć się niestrawności, jak i wspomóc organizm w walce z przeziębieniem. Na co koper włoski może być stosowany? Sprawdź!

  • Pomaga na niestrawność i inne zaburzenia trawienne. Koper włoski na wzdęcia stanowi jedno z najskuteczniejszych, naturalnych rozwiązań. Działa rozkurczająco i zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Sprawdzi się też w przypadku nadmiernych gazów jelitowych. Poznaj inne zioła na niestrawność.
  • Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu ułatwia trawienie.
  • Jest dobrym środkiem wykrztuśnym. Ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w górnych drogach oddechowych. Często stanowi składnik syropów i naturalnych leków wykrztuśnych.
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe, może łagodzić objawy grypy i infekcji wywołanych drobnoustrojami.
  • Dzięki właściwościom rozkurczającym może łagodzić bolesność podczas miesiączkowania.
  • W alternatywnej, tradycyjnej medycynie poleca się też stosowanie okładów z naparu z nasion lub owoców kopru na stany zapalne oczu.
  • Żucie nasion kopru może zmniejszać nieprzyjemny zapach z ust (sprawdź też leki i preparaty na nieświeży oddech).

Sprawdź też, leki i preparaty wspomagające układ pokarmowy.

Koper włoski jako herbata na odchudzanie i inne formy naturalnych leków

Najbardziej rozpowszechniony jest koper włoski do picia. W aptekach i marketach można dostać gotowe produkty – suplementy lub mieszanki ziół (np. herbatka ziołowa Travisto Fix). Postać herbaty ma niekwestionowane zalety – łatwość użycia i dostępność. Herbatkę wystarczy po prostu zaparzyć. Można również zbierać lub kupić owoce kopru, a następnie zalewać je wrzątkiem. Napar umieszcza się pod przykryciem aż do wystygnięcia.

W zależności od oczekiwanego efektu herbaty z fenkułu można pić 1-3 razy dziennie. Alternatywę dla herbat mogą stanowić syropy, tabletki lub krople zawierające wyciągi z kopru włoskiego. Podczas ich stosowania należy zawsze przestrzegać zaleceń producenta. Wskazana jest też konsultacja z lekarzem lub farmaceutą, zwłaszcza w przypadku stosowania leków lub występowania chorób przewlekłych.

Koper włoski jako herbata na odchudzanie i inne formy naturalnych leków

Koper włoski a laktacja i herbatka dla niemowląt na kolki

Hebrata z kopru włoskiego dla noworodka znana jest jako naturalny, skuteczny lek na kolki. Niestety nie jest to bezpieczna i rekomendowana metoda.

Ważne!
Kolki u dzieci występują w wyniku niedojrzałości układu pokarmowego maluszka i żadne interwencje dietetyczne ani suplementacyjne nie mają udowodnionej skuteczności w ich łagodzeniu. Co więcej, koper włoski zawiera estragol. Jest to substancja o potencjalnym działaniu rakotwórczym.

Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) zaleca, aby herbaty z kopru włoskiego podawać dzieciom najwcześniej po ukończeniu 4. roku życia. Z tego względu nie są one polecane również kobietom karmiącym piersią. Korzystanie z kopru włoskiego najlepiej skonsultować z lekarzem, zanim sięgniesz po produkty apteczne takie jak: Lactosan Fix, saszetki lub Herbatka Fix, dla kobiety karmiącej. Humana, herbata koperkowa.

Koper włoski – zastosowanie w kuchni

Co zrobić z kopru włoskiego? Jako warzywo wzbudza on zachwyt nie od dziś. W 1824 roku Thomas Jefferson pisał o nim:

 „Fenkuł stoi ponad innymi warzywami, jest on wspaniały... Żadne z warzyw nie dorównuje mu w smaku”.

Koper ma lekko anyżkowy zapach i słodkawy, nieco pikantny smak. Woń można osłabić przez obróbkę termiczną, np. gotowanie, pieczenie lub grillowanie. Pokrojona bulwa kopru włoskiego może być dodatkiem do wielu potraw – od sosów po zupy. We Francji i Włoszech służy do wzmacniania smaku dań z jaj, twarogu, duszonych grzybów i ryb. Liście często dodaje się do sałatek i surówek. Nasiona nadają się do przyprawiania bulionów, pieczywa, ciast i słodyczy.

Wszystkie części fenkułu bardzo dobrze komponują się smakowo z mięsami (zwłaszcza drobiem, cielęciną i jagnięciną). Podobnie jak u kopru ogrodowego, baldachy można dodawać do kiszonych ogórków i innych przetworów. Roślina nadaje niepowtarzalnego smaku włoskiemu salami finocchiona i francuskiemu likierowi fenouillette.

Sprawdź też, jak poradzić sobie z bólem brzucha po przejedzeniu z pomocą kopru.

Koper włoski – zastosowanie w kuchni

Koper włoski – zastosowanie w kosmetyce

Koper włoski ma zastosowanie w kosmetyce, chociaż nie jest aż tak popularny jak mniszek, rumianek, ogórek, pokrzywa czy wiele innych roślin. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji cery (różnego rodzaju). W szczególności pasuje do cery trądzikowej i tłustej. Można używać go w formie naparu do przemywania twarzy, toniku lub maseczki. Przemywanie skóry głowy zapobiega przetłuszczaniu się włosów. Zwiększa ich puszystość i przywraca im blask. Sprawdź również kosmetyki na łojotokowe zapalenie skóry.

Zbiór owoców, bulw i liści kopru włoskiego

Owoce kopru włoskiego dojrzewają nierównomiernie, dlatego zbiór w warunkach amatorskich przeprowadza się wielokrotnie (by uniknąć strat na wskutek osypywania się). Wyznacznikiem jest także pełna dojrzałość baldachu głównego. Rośliny ścina się i pozostawia do wyschnięcia, a po wysuszeniu młóci. Pozyskiwanie nasion może stanowić kłopot, dlatego lepiej kupić nasiona lub suplementy oparte na bazie fenkułu. Liście można zbierać na bieżąco, najlepiej młode, przed kwitnieniem. Bulwy często zbiera się w sierpniu.

Zbiór owoców, bulw i liści kopru włoskiego

Koper włoski - przeciwwskazania do stosowania

Mimo pozytywnego wpływu kopru włoskiego na zdrowie, nie każdy może go stosować. Przeciwwskazania to m.in.:

  • Ciąża,
  • Laktacja,
  • Wiek - kopru nie stosuje się u niemowląt i dzieci przed ukończeniem 4. roku życia.

Szczególną ostrożność należy zachować również w przypadku występowania chorób hormonozależnych, takich jak nowotwór piersi lub jajników, endometrioza czy mięśniaki macicy oraz zaburzeń krzepnięcia krwi. Nie należy stosować kopru włoskiego w trakcie antybiotykoterapii lub przyjmowania leków wpływających na krzepliwość.

Koper włoski - skutki uboczne

Koper włoski może wchodzić w interakcję z niektórymi lekami. Nie powinno się go stosować przy przyjmowaniu antybiotyków. Preparatów z fenkułu nie wolno używać w nadmiarze i należy sięgać po nie  doraźnie – na konkretny problem. Kuracje nie powinny trwać dłużej niż dwa tygodnie. Nadmierne dawki związków zawartych w nasionach kopru mogą powodować m.in. reakcje alergiczne oraz podrażnienie błon śluzowych żołądka. Przesadne spożywanie kopru włoskiego może działać kiepsko również na jelita.

Ile razy dziennie można pić koper włoski?

Standardowo zaleca się picie maksymalnie 3 szklanek naparu z owoców kopru włoskiego dziennie, najlepiej rozłożone na „raty”. Jednorazowo można wykorzystać 1,5-2 g surowca, a dobowo 5-7 g. Koper włoski można pić między posiłkami lub po obfitym, ciężkostrawnym posiłku. Nie ma też przeciwwskazań ku temu, aby takie herbatki pić wieczorem lub przed snem.

Ile razy dziennie można pić koper włoski?

Fenkuł – podsumowanie

Fenkuł to cenna przyprawa i naturalny lek. Stosowany rozsądnie pomaga na wiele dolegliwości w szczególności trawiennych. Ma jednak silne działanie i nie powinno się tego bagatelizować. Nie można korzystać z niego w nadmiarze, gdyż wtedy zwiększa się ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku kobiet w ciąży, dzieci oraz osób z chorobami przewlekłymi.

 

Źródła:

  1. Senderski M. E.; Prawie wszystko o ziołach; Podkowa Leśna 2007; Wydawca M. E. Senderski.
  2. B-E van Wyk, Wink M.; Rośliny lecznicze świata; Wrocław 2004; MedPharm Polska.
  3. Briggs M.; McVicor J.; Flowerdew B.; Wielka księga warzyw, ziół i owoców, 2007, Bellona.
  4. Fewtrell M. i wsp.: Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition, 2017
  5. Lamer-Zarawska E. Fitoterapia i Leki Roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007

Więcej artykułów na ten temat

O autorze
Aleksandra Dziura
Aleksandra Dziura
Jestem dietetyczką kliniczną i sportową, copywriterką oraz autorką książek. Interesują mnie w szczególności powiązania między żywieniem a gospodarką hormonalną, przewodem pokarmowym i pracą układu nerwowego. Na co dzień zajmuję się edukacją na temat zdrowego stylu życia podczas konsultacji indywidualnych, zajęć grupowych oraz dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem w social mediach.
O autorze
Aleksandra Dziura
Aleksandra Dziura
Jestem dietetyczką kliniczną i sportową, copywriterką oraz autorką książek. Interesują mnie w szczególności powiązania między żywieniem a gospodarką hormonalną, przewodem pokarmowym i pracą układu nerwowego. Na co dzień zajmuję się...

Uwaga