Koper włoski – jakie ma właściwości? Jak go wykorzystywać w kuchni i domowej apteczce?
Koper włoski to naturalny lek i cenione warzywo przyprawowe. Ma wszechstronne zastosowanie, np. pomaga zwalczać kolkę u noworodków i pobudza laktację. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Spis treści
- Koper włoski dawniej a dziś
- Koper włoski – właściwości lecznicze i działanie prozdrowotne
- Koper włoski jako herbata na odchudzanie i inne formy naturalnych leków
- Koper włoski a laktacja i herbatka dla niemowląt na kolki
- Koper włoski – zastosowanie w kuchni
- Koper włoski – zastosowanie w kosmetyce
- Zbiór owoców, bulw i liści kopru włoskiego
- Koper włoski a skutki uboczne
- Fenkuł – podsumowanie
Koper włoski, znany również jako fenkuł (Foeniculum vulgare), to wzmacniające smak potraw cenione warzywo, a także naturalny lek o wszechstronnym zastosowaniu. W zależności od potrzeb wykorzystuje się zgrubiałe, mięsiste bulwy, delikatne liście bądź nasiona. Jakie dokładnie ma koper włoski działanie i jak efektywnie z niego korzystać?
Koper włoski dawniej a dziś
Koper włoski to roślina wykorzystywana przez człowieka od tysięcy lat. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. W starożytnej Grecji i Rzymie stosowano go m.in. na kolkę. Jego nasiona były cenione przez gladiatorów. Wcieranie wyciągu miało wzmocnić mięśnie przed walką. Kobiety natomiast spożywały roślinę przeciwko otyłości. Z kolei w średniowieczu koper włoski jadano w czasie Wielkiego Postu dla zaspokojenia głodu.
Podstawowe informacje o koprze włoskim | |
Znana także jako: | fenkuł, koper lekarski, fenkel |
Zastosowanie i działanie: | na laktację, kolkę, niestrawność, infekcje, właściwości odchudzające, działanie wykrztuśne, poprawa wyglądu skóry i włosów |
Koper włoski a alergia: | tak, przy dłuższym stosowaniu |
Ciąża i karmienie piersią: | tak, jeśli stosowane w umiarze |
Fenkuł doczekał się nawet swojego miasta. Gdy w 1418 r. Portugalczycy po raz pierwszy postawili stopę na Maderze, poczuli, że powietrze wypełnione jest intensywną, anyżową wonią kopru. Zakładając miasto, nazwali je Funchal (od portugalskiej nazwy rośliny – funcho).
Koper włoski – właściwości lecznicze i działanie prozdrowotne
Ma szereg właściwości leczniczych, można go stosować niezależnie od wieku (o tym poniżej). W celach leczniczych najczęściej wykorzystuje się jego owoce. Powszechnie wiadomo, że koper włoski na zaparcia i wzdęcia pomaga skutecznie, stąd uznaje się go za jeden z najpopularniejszych naturalnych leków na te dolegliwości układu pokarmowego. Na tym nie kończy się jednak jego prozdrowotne działanie.
Witaminy: | A, C, B1, B2, B3 |
Flawonoidy: | glikozydy kwercetyny i kemferolu, rutyna |
Sterole: | stigmasterol |
Związki mineralne: | potas, fosfor, żelazo, cynk, sód, magnez, wapń |
Olejki: | anetol, fenchon, α-pinen, limonen |
Glicerydy kwasów tłuszczowych: | oleinowy, petroselinowy, linolowy, palmitynowy |
Sprawdź też leki i preparaty wspomagające układ pokarmowy.
Koper włoski – zastosowanie
- Pomaga na niestrawność i zaburzenia trawienie, jest w szczególności polecany dzieciom (wiek szkolny) i osobom starszym. Poznaj inne zioła na niestrawność.
- Pobudza wydzielanie soku żołądkowego.
- Pomaga pozbyć się gazów - koper włoski na wzdęcia stanowi jedno z najskuteczniejszych rozwiązań.
- Jest dobrym środkiem wykrztuśnym. Pobudza wydzielanie śluzu w górnej części dróg oddechowych i ułatwia odkrztuszanie. Często stanowi składnik syropów i leków wykrztuśnych.
- Działa rozkurczająco. Zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego.
- Wykazuje działanie przeciwzapalne.
- Koper włoski w ciąży wspomaga laktację.
- Pomaga na kolkę u noworodka.
- Łagodzi objawy grypy i różnorodnych infekcji (zwalcza drobnoustroje).
- Ma działanie przeciwgorączkowe.
- Obniża ciśnienie krwi.
- Łagodzi bolesność przy miesiączkowaniu.
- Wykazuje również koper włoski właściwości odchudzające (m.in. powoduje poczucie sytości).
- Zewnętrzne stosowanie owoców łagodzi stany zapalne oczu i jamy ustnej.
- Zewnętrzne i wewnętrzne stosowanie kopru pomaga na opuchlizny.
- Żucie nasion poprawia zdrowie dziąseł i likwiduje nieprzyjemny zapach z ust (sprawdź też leki i preparaty na nieświeży oddech).
Koper włoski jako herbata na odchudzanie i inne formy naturalnych leków
Najbardziej rozpowszechniony jest koper włoski do picia. W aptekach i marketach można dostać gotowe produkty – suplementy lub mieszanki ziół (np. herbatka ziołowa Travisto Fix). Postać herbaty ma niekwestionowane zalety – łatwość użycia i dostępność. Herbatkę wystarczy po prostu zaparzyć. Można również zbierać lub kupić owoce kopru, a następnie zalewać je wrzątkiem. Napar umieszcza się pod przykryciem aż do wystygnięcia.
Fenkuł stosuje się nie więcej niż 1-2 szklanki dziennie. Zaleca się pić po ½ szklanki w dużych odstępach czasu lub po spożyciu ciężkostrawnych potraw. Dobrym sposobem na poprawę zdrowia jest także spożywanie syropu. ½ łyżki owoców miesza się w miodzie i dokładnie rozciera. Przy infekcjach czy kaszlu napar z kopru włoskiego stosuje się podczas inhalacji.
Koper włoski a laktacja i herbatka dla niemowląt na kolki
Koper włoski na kolki u noworodka to powszechnie znany lek. Przynosi ukojenie maluchom i jednocześnie zaspokaja pragnienie. Większość źródeł podaje, że fenkuł to jedno z najbezpieczniejszych ziół dla dzieci. Można go podać np. jako herbatkę (Humana, herbata koperkowa). Jednocześnie wiadomo, że koper włoski wpływa na laktację. Roślina przyśpiesza produkcję mleka u matek karmiących.
W ostatnich latach pojawiły się informacje na temat potencjalnej szkodliwości jednego ze związków zawartych w koprze – estragolu. Związek może mieć m.in. działanie estrogenne. Do tematu najlepiej podejść rozsądnie – nie przesadzać z częstotliwością stosowania. Korzystanie z kopru włoskiego najlepiej skonsultować z pediatrą, zanim sięgniesz po produkty apteczne takie jak: Lactosan Fix, saszetki lub Herbatka Fix, dla kobiety karmiącej.
Koper włoski – zastosowanie w kuchni
Koper włoski jako warzywo wzbudza zachwyt nie od dziś. W 1824 roku Thomas Jefferson pisał o nim:
„Fenkuł stoi ponad innymi warzywami, jest on wspaniały... Żadne z warzyw nie dorównuje mu w smaku”.
Koper ma lekko anyżkowy zapach i słodkawy, nieco pikantny smak. Woń można osłabić przez obróbkę termiczną, np. gotowanie, pieczenie lub grillowanie. Pokrojone bulwy są dodatkiem do wielu potraw – od sosów po zupy. We Francji i Włoszech służą do wzmacniania smaku dań z jaj, twarogu, duszonych grzybów i ryb. Liście często dodaje się do sałatek i surówek. Nasiona nadają się do przyprawiania bulionów, pieczywa, ciast i słodyczy.
Wszystkie części fenkułu bardzo dobrze komponują się smakowo z mięsami (zwłaszcza drobiem, cielęciną i jagnięciną). Podobnie jak u kopru ogrodowego, baldachy można dodawać do kiszonych ogórków i innych przetworów. Roślina nadaje niepowtarzalnego smaku włoskiemu salami finocchiona i francuskiemu likierowi fenouillette.
Sprawdź też, jak poradzić sobie z bólem brzucha po przejedzeniu z pomocą kopru.
Koper włoski – zastosowanie w kosmetyce
Koper włoski ma zastosowanie w kosmetyce, chociaż nie jest aż tak popularny jak mniszek, rumianek, ogórek, pokrzywa czy wiele innych roślin. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji cery (różnego rodzaju). W szczególności pasuje do cery trądzikowej i tłustej. Można używać go w formie naparu do przemywania twarzy, toniku lub maseczki. Kosmetyki na bazie kopru ograniczają powstawanie i widoczność zmarszczek. Przemywanie głowy zapobiega przetłuszczaniu się włosów. Zwiększa ich puszystość i przywraca im blask. Sprawdź również kosmetyki na łojotokowe zapalenie skóry.
Zbiór owoców, bulw i liści kopru włoskiego
Owoce kopru włoskiego dojrzewają nierównomiernie, dlatego zbiór w warunkach amatorskich przeprowadza się wielokrotnie (by uniknąć strat na wskutek osypywania się). Wyznacznikiem jest także pełna dojrzałość baldachu głównego. Rośliny ścina się i pozostawia do wyschnięcia, a po wysuszeniu młóci. Pozyskiwanie nasion może stanowić kłopot, dlatego lepiej kupić nasiona lub suplementy oparte na bazie fenkułu. Liście można zbierać na bieżąco, najlepiej młode, przed kwitnieniem. Bulwy często zbiera się w sierpniu.
Koper włoski a skutki uboczne
Koper włoski może wchodzić w interakcję z niektórymi lekami. Nie powinno się go stosować przy przyjmowaniu antybiotyków. Preparatów z fenkułu nie wolno używać w nadmiarze, np. kilku szklanek dziennie. Należy sięgać po niego doraźnie – na konkretny problem. Kuracje nie powinny trwać dłużej niż dwa tygodnie. Nadmierne dawki związków zawartych w nasionach kopru mogą powodować m.in. reakcje alergiczne, odurzenie oraz podrażnienie błon śluzowych żołądka i jelit.
Jakie witaminy ma koper włoski?
Witaminę A, C oraz witaminy z grupy B.
Ile razy dziennie można pić koper włoski?
Nie więcej niż dwie szklanki dziennie, najlepiej rozłożone na „raty”. Wyjątek stanowią kobiety w ciąży, matki karmiące i dzieci do 4 lat. W ich przypadku należy stosować mniejsze dawki, np. ½ szklanki doraźnie, np. na kolkę. Korzystanie z fenkułu najlepiej skonsultować z lekarzem.
Jak parzyć koper włoski dla niemowląt?
Owoce fenkułu zalewa się wrzątkiem, pozostawia pod przykryciem. Podaje się dziecku, gdy wystygnie.
Fenkuł – podsumowanie
Fenkuł to cenna przyprawa i naturalny lek. Stosowany rozsądnie pomaga na wiele dolegliwości. Ma silne działanie i nie powinno się tego bagatelizować. Nie można korzystać z niego w nadmiarze, gdyż wtedy zwiększa się ryzyko wystąpienia opisanych powyżej skutków ubocznych. Dotyczy to głównie nasion kopru włoskiego. Liście i bulwy z powodzeniem można dodawać do różnorodnych potraw.
Źródła:
- Senderski M. E.; Prawie wszystko o ziołach; Podkowa Leśna 2007; Wydawca M. E. Senderski.
- B-E van Wyk, Wink M.; Rośliny lecznicze świata; Wrocław 2004; MedPharm Polska.
- Briggs M.; McVicor J.; Flowerdew B.; Wielka księga warzyw, ziół i owoców, 2007, Bellona.